Confidenţialitate

Muzicienii ruși anti-război, scoși de pe radio. Nu mai au voie nici să apară la televiziunile din Rusia | AUDIO

Muzicienii din Rusia care s-au pronunțat împotriva războiului din Ucraina nu mai au voie să cânte la radio sau să apară la televizor. Una dintre cele mai mari companii media din Rusia a publicat o listă a acestora și a încercat să explice de ce a reziliat contractele cu anumiți artiști. În afară de muzicieni, mai sunt profesori, medici, actori care și-au pierdut locul de muncă după ce au luat atitudine față de masacrul comis de Rusia în Ucraina.

Pe lista neagră, se află muzicieni ucraineni și trupe rusești, inclusiv legendarul grup rock Aquarium, al cărui solist, într-o postare pe Instagram, a catalogat războiul drept o nebunie. „Mi-am petrecut jumătate din viață sub astfel de interdicții (…) nu e nimic neobișnuit. Apoi aceiași oameni care te interzic îți dau premii”, a spus cântărețul Boris Grebenshchikov pentru BBC.

Compania RMG – Grupul Media Rusesc – a explicat că muzicienii ar fi avut declarații dure la adresa Rusiei iar atitudinea lor arogantă și disprețuitoare față de ascultătorii ruși ar fi determinat compania să le rezilieze contractul. Așa că piesele lor nu mai pot fi ascultate la radio și tv.

Pe lista neagră, apare și rapperul rus Oxxxymiron, care a spus că nu poate distra oamenii în timp ce rachetele rusești cad asupra Ucrainei, așa că și-a amânat turneul în Rusia. A început în schimb concerte de caritate în străinătate, prin care strânge bani pentru refugiații ucraineni. Un prim astfel de concert a avut loc la Istanbul, iar următorul e programat în Londra.

Pe rețelele de socializare a devenit cunoscut și cazul unui profesor de geografie, de 28 de ani, care a fost concediat după ce a refuzat să fie un promotor al propagandei ruse în școli.

Iar ca el au fost medici, actori, foarte mulți artiști. Unii au părăsit deja Rusia, alții ar vrea dar nu pot, în vreme ce mulți alții au decis să rămână și să speră că încă mai pot schimba ceva.

Sursa foto: Unsplash / Jonathan Farber

Citește și: Soldați ucraineni, înmormântați la sute de kilometri de orașele natale. Familiile nu i-au putut conduce pe ultimul drum | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.