Muzeul internaţional Brâncuşi de la Craiova nu va fi gata nici anul acesta

Lucrările sunt la stadiul de 6%, iar administraţia doljeană dă vina pe constructor. În plus, Consiliul Judeţean Dolj este obligat să plătească din bugetul propriu aproape integral valoarea proiectului.

Contractul de finanţare pentru Centrul Turistic Interactiv „Constantin Brâncuşi”, implementat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, a fost semnat de Consiliul Judeţean Dolj şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Vest Oltenia în iunie 2014. Valoarea proiectului se ridică la aproape 32 milioane lei. Jumătate din sumă ar fi trebuit să vină din fonduri europene. Numai că până la sfârşitul anului trecut, dată până la care cheltuielile au fost considerate eligibile, s-au decontat doar 202 mii lei.

Acum, Consiliul Judeţean Dolj trebuie să plătească lucrările din bugetul propriu. Constructorul are drept termen de finalizare a construcţiei luna noiembrie. Cum în prezent execuţia este de doar 6% din total, cel mai probabil nici anul acesta Craiova nu va avea un muzeu dedicat sculptorului Constantin Brâncuşi.

Centrul Turistic Interactiv se construieşte în curtea Muzeului de Artă şi include un pavilion subteran multifuncţional, iar la suprafaţă o construcţie de sticlă ce va avea în interior o imagine a „Ovoidului“. Aceasta va fi realizată tot din sticlă şi va avea o înălţime de 15 metri. La interiorul acesteia ar urma să fie realizată o holograma a „Păsării Măiastre“, opera lui Constantin Brâncuşi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS