Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț se redeschide azi după 4 ani în care a fost amplu reabilitat | AUDIO

Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț se redeschide joi, 15 mai, pentru public, după patru ani în care au avut loc ample lucrări de reabilitare, cu fonduri europene. Clădirea este monument istoric și a fost construită în perioada 1910-1912, după planurile arhitectului Ștefan Burcuș – absolvent al Școlii de Belle Arte din Franța.
Redeschiderea expoziției permanente – deocamdată la parterul clădirii – aniversează exact 65 de ani de când monumentul a devenit muzeu. Inițial, edificiul a avut destinația de Palat administrativ- ridicat în vremea în care prefect era Leon Bogdan, ginerele lui Mihail Kogălniceanu.
Colecțiile Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț includ în momentul de față peste 88.000 de piese istorice și arheologice. Printre acestea se evidențiază artefactele neo-eneolitice, alături de colecția de numismatică care are în componență aproape 14.000 de monede, majoritatea aparținând perioadei daco-romane. Se remarcă, de asemenea, artefactele lăsate în urmă de comunitățile umane care au locuit în zonă: locuirile paleolitice de pe Valea Bistriţei, de la Ceahlău până la Piatra-Neamţ; cele mai vechi puncte de exploatare a sării din Europa, datate în neoliticul timpuriu sau reconstituirea unei locuinţe medievale unicat, descoperită la Târgu Neamţ.
Proiectul de reabilitare a beneficiat de o finanțare de aproape cinci milioane de euro, contribuția Consiliului Județean Neamț fiind de cinci milioane de lei.
Sursa foto: Facebook / Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice
Citește și: Seară gratuită cu tur ghidat la Ateneul Român, cu ocazia Nopții Europene A Muzeelor | AUDIO