Mures: În localitatea Calugareni se desfasoara Festivalul 2R Roman și Renascentist

Localitatea este amplasată pe limesul roman, adică pe fostele granițe ale imperiului.

În localitatea Călugăreni, care are o bogație istorică mai puțin știută, dar neprețuită, se reeditează scene de viață din altă epocă. Vânzarea de sclave la licitație este una dintre atracții. Pe vremea romanilor nu sclavele se cumpărau ci un produs confecționat de ele, fie că era vorba de o podoabă sau de un parfum. Iar sclavele insoteau cu obiectul.

Cei peste o mie de participanți care au ales acest inedit festival, Roman si Renascentist, în locul celor cu tradiționalii mici și bere, au văzut în cele 17 ateliere, care au respectat cu fidelitate obiceiurile epocii, cum se preparau parfumurile şi cremele în perioada romană, cum se pot folosi și astăzi plantele medicinale pe rețetele din antichitate. Și au putut deprinde un meșteșug.

Au fost și lupte de gladiatori într-un amfiteatru roman, dar și degustări de preparate făcute de un bucătar imperial. Organizatorii, peste 100 de persoane, au purtat costume de epocă.

Aşezarea şi castrul auxiliar de la Călugăreni au potenţial de a fi nominalizate pe lista patrimoniului mondial UNESCO, în cadrul sitului multinaţional ‘Graniţele Imperiului Roman’.