Confidenţialitate

Muntenegru, o destinaţie cu peisaje uimitoare – GALERIE FOTO

Muntenegru, o fostă țară membră a Iugoslaviei, ce se află pe coasta Mării Adriatice, în sud-estul Europei, a devenit în ultimul timp destinația verii pentru foarte mulți turiști, îmbinând muntele și marea, oferind astfel peisaje ce taie respirația.

În afară de priveliștea uimitoare, Muntenegru atrage o mulțime de turiști prin istoria sa bogată. Fiind locuit în Antichitate de iliri, pe teritoriul Muntenegrului de astăzi s-au stabilit colonii grecești, iar în 168 d.Hr., regiunea a fost ocupată de către romani.

Ulterior, ținutul s-a aflat sub stăpânire bizantină și otomană. Tot pe pământurile actualului Muntenegru s-au stabilit și slavi de origine sârbă, care au construit primele formațiuni statale. Între 1910 și 1918, Muntenegru a fost un regat, capitala regală fiind Cetinje. Muntenegru va aparține până în anul 1991 de Iugoslavia și își va obține independența față de Serbia în 2006.

Câteva dintre locațiile preferate de turiști sunt Budva, Kotor, Tivat și Sveti Stefan.

Budva

Budva este cel mai vechi oraș de pe coasta Mării Adriatice, fiind fondat cu 2500 de ani în urmă. Turismul este sursa principală de venit în oraș, fiind cea mai populară destinație din Muntenegru. Pe zona de coastă Budva Riviera se află cele mai bine cotate plaje din Muntenegru, printre care se numără Mogren, Jaz și Becici.

Budva este cunoscut pentru orașul vechi conservat foarte bine, plaje, arhitectura mediteraneană și pentru viața de noapte. Spre deosebire de restul destinațiilor muntenegrene, Budva este un oraș aglomerat și plin de viață.

Tivat

Tivat este cel mai nou oraș aflat în golful Kotor. Deși nu impresionează prin vechime, Tivat a devenit o destinație extraordinar de popular în rândul turiștilor, datorită condițiilor incredibile.

În portul din Tivat se pot vedea cele mai luxoase iahturi, iar hotelurile, resorturile și reședințele din zonă se ridică la nivelul așteptărilor. Orașul este considerat centrul turismului naval din sudul Mării Adriatice.

Kotor

Kotor, un oraș cu o vechime estimată undeva la 2000 de ani, se află în partea sudică a golfului cu același nume și atrage turiști prin istoria sa.

Portul este înconjurat de fortificații construite pe vremea Republicii Veneției, influența venețiană fiind ușor de observat și în arhitectura orașului.

În centrul orașului vechi se află catedrala Sfântul Trifon, construită în anul 1166. Pe lângă catedrală se pot vizita și bisericile Sfântul Luca (1195), Sfânta Maria (sec XIII) și Sfântul Nicolae (1909).

Orașul vechi aparține patrimoniului UNESCO.

Sveti Stefan

Sveti Stefan este o insulă în apropiere de Budva, pe care se află un resort exclusivist ce poartă același nume.

Insula este conectată de partea continentală printr-un drum. Între anii 60 și anii 80, insula a aparținut familiei Radenović și a fost vizitată de vedete precum Elizabeth Taylor, prințesa Margaret și Sophia Loren. Inițial insula a fost întrebuințată drept fort și adăpostea 12 clanuri ale Pastrovicilor.