Muntenegru a castigat Campionatul European de handbal feminin

Vicecampioana olimpica a invins-o in finala pe fosta detinatoare a trofeului – Norvegia, scor 34-31

Pentru prima oara in istoria competitiei continentale, ultimul act a avut nevoie de 4 reprize de prelungiri de cate 5 minute, pentru a decide la cine merg medaliile de aur. Dupa prima ora de joc scorul a fost 24-24, iar dupa cea dintai serie din timpul suplimentar tabela a aratat tot egal: 28-28. Muntenegrencele – finaliste la Londra, au luptat acum din toate puterile pentru revansa, portarul Sonja Barjaktarovic a fost in forma iar Katarina Bulatovici si Milena Knezevici au aruncat din toate pozitiile.

Scandinavele au jucat ca de obicei: exact, cu foarte putine erori tehnice, au asteptat greselile adversarelor si nu s-au lasat coplesite de emotii. Totusi, nu le-au putut opri pe muntenegrence care au inscris de 3 ori in ultimele secunde ale cele-i de-a 4-a reprize de prelungiri si s-au prabusit in lacrimi pe parchetul salii. Katarina Bulatovici – care joaca la Oltchim Ramnicu-Valcea, la fel ca Marija Jovanovici, a fost golgetera turneului final, cu 56 de goluri si a fost aleasa in echipa ideala, cotata drept cel mai bun inter-dreapta.

Selectionerul handbalistelor ‘tricolore’, Gheorghe Tadici explica de ce Romania nu are aceleasi performante in handbalul feminin ca o tara cu doar 700.000 de locuitori si aminteste ca echipa lui nu s-a facut de ras in fata Muntenegrului in faza grupelor: au o mentalitate de invingatori incomparabila cu a romanilor. Amintim, Romania a terminat Campionatul European pe locul al 10-lea si va juca un baraj intr-o dubla mansa cu Slovacia, pentru calificarea la Mondialele de anul viitor, organizate tot in Serbia si tot in decembrie. Sa mai spune medalia europeana de bronz i-a revenit Ungariei, care a invins Serbia la mare lupta. Finala mica a avut nevoie de 10 minute de prelungiri dupa ce prima ora de joc s-a terminat la egalitate: 33-33, iar pana la final s-a impus echipa maghiara cu 41-38.