“Mulțumesc” la locul de muncă, pe cale de dispariție

Americanii sărbătoresc mâine Thanksgiving Day, pe românește, Ziua Recunoștinței. Puțini însă respectă tradiția demonstrațiilor de apreciere și recunoștință…la locul de muncă. ‘Multumesc” e rostit rar, atât de angajați, cât și de șefi.

Locul de muncă e ultimul pe lista spațiilor în care oamenii își exprimă recunoștința. De regulă, spun ”mulțumesc” acasă ori în cartier: părinților, copiilor, prietenilor apropiați sau cunoștințelor. Chiar și un poștaș sau un vânzător are șanse mai mari să primească un mulțumesc decât un angajat de la șeful său- arată un sondaj publicat de Wall Street Journal.

Sunt cercetări care arată că angajatul e mai productiv și loial dacă se simte apreciat, însă unii șefi se tem că mulțumirile prea dese li s-ar putea urca la cap angajaților. Subalternii s-ar putea culca pe o ureche sau ar prinde curaj să ceară mărire de salariu. Alți manageri cred însă în puterea unui ”mulțumesc’ , numai că le e teamă să nu pară stângaci sau nesinceri, iar angajații să se simtă stânjeniți.

Le mulțumim oamenilor. Se numește salariu – e atitudinea cel mai des întâlnită în rândul șefilor.

De partea cealaltă, angajații se tem că șefii sau colegii ar putea profita de ei dacă își exprimă recunoștința prea des. Așa că nimeni nu mai spune Mulțumesc.