Confidenţialitate

Mulți dintre românii de peste 60 de ani nu au mai cotizat la Pilonul III și au uitat de conturi, fără a mai retrage banii

Zeci de mii de români au uitat să își retragă banii de pensie privată, Pilonul III. Sunt persoane trecute de 60 de ani care pot retrage banii după acest prag de vârstă.

Autoritatea de Supraveghere Financiară ar putea să oblige administratorii de fonduri private să informeze cotizanții, anunță site-ul de știri Economica.net.

Peste 65% dintre românii de peste 60 de ani care dețin un cont de pensie privată facultativă (pilon III) au renunțat să mai cotizeze, dar nici nu au solicitat să le fie plătit activul – arată o analiză a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Datele obținute de Economica.net arată că în această situație se află aproape 19.500 de oameni care, cel mai probabil, au uitat că au aceste conturi, oferite în general de angajatori, ca beneficiu suplimentar.

ASF intenționează să le impună administratorilor de pensii private facultative să treacă în scrisoarea anuală pe care o trimit clienților și informarea că participanții trecuți de 60 de ani pot cere banii acumulați ca plată unică sau plăţi eşalonate.

Ce se întâmplă cu banii cotizanților care uită că au un cont de pensie privată?

Cât timp se află în viață, banii rămân în cont și se multiplică cu randamentul onținut de administrator din plasamente, arată jurnaliștii Economica.

După ce clientul moare, legea prevede un termen de trei ani în care moștenitorii săi pot solicita suma, apoi intervine prescripția și administratorul poate păstra banii.

Jurnaliștii arată că autoritățile s-au înțeles cu administratorii să nu pună, totuși, în practică prescripția.

Citește și: Prețurile alimentelor au atins în 2021 cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani