Confidenţialitate

Mugur Isărescu: „S-a sărit la gâtul BNR în privința cursului valutar, într-o manieră iresponsabilă”

Replică dură a guvernatorului Băncii Naționale a Românei la adresa lui Darius Vâlcov.

Mugur Isărescu îl acuză pe consilierul pe probleme economice al Vioricai Dăncilă de superficialitate și îl ironizează: îi sugerează să dea o ordonanță de urgență pentru reducerea dobânzilor.

”Formulări potrivit cărora se joacă cineva cu dobanzile, că le manipulează, sunt periculoase. Pot fi tăiate de la rădăcină aruncând o privire către rapoarte. Este dureros ca unii nu le citesc şi ies în presa cu acuzatii. Am asistat la un atac jalnic asupra BNR”, a spus Mugur Isărescu.

El consideră că atacurile asupra BNR sunt iresponsabile, nu au justificare şi afectează stabilitatea macroeconomică a României.

”Anul trecut, cursul de schimb a fost foarte stabil. Cu ajutorul lui, am păstrat anticipaţiile inflaţioniste. S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce priveşte cursul valutar, într-o manieră iresponsabilă. Au cerut să fie cursul fix, asta nu se poate”, a spus Isărescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”În ianuarie au intrat fonduri europene în valoare de un miliard, iar statul român a avut de plătit un miliard datorie externă. Să spui: noi aprovizionăm economia românească cu bani europeni, restul să facă Banca Națională… în sfârșit. Dacă ar veni de la oricine, am mai înțelege, dar când vine o astfel de declarație de la consilierul premierului Dăncilă… începi să ciulești urechile, cum gândește… de ce vorbește așa… de ce iese în public”, a mai spus Mugur Isărescu în cadrul unei conferințe de presă.

Vă reamintim, duminică seara, consilierul economic al premierului, Darius Vâlcov, a acuzat din dou Banca Națională că ia apărarea bancilor private și nu intervine în piață la timp când apar dezechilibre.

Guvernatorul Băncii Naționale spune că în acest moment, încrederea românilor în situația economică este în scădere, iar deciziile recente ale Guvernului afectează grav unele companii care oricum suferă din cauza crizei de specialiști.