Confidenţialitate

Guvernatorul Mugur Isărescu salută decizia CCR în cazul conversiei creditelor

„O decizie corectă”,  așa califică guvernatorul Băncii Naționale a României faptul că Legea conversiei creditelor din franci elvețieni în lei la cursul istoric a fost declarată neconstituțională.

Mugur Isărescu le recomandă românilor care au credite pe care nu le mai pot plăti să se adreseze băncilor și să ajungă la o înțelegere:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Negocieri cu băncile sau acțiuni în instanță – a fost și recomandarea lui Daniel Zamfir, deputat PNL și inițiatorul Legii conversiei.

Legea este neconstituţională, a decis, marți, 7 februarie, Curtea Constituţională.

Conversia la cursul de la data încheierii contractului nu respectă conventiile europene, a spus președintele Curții. Valer Dorneanu a adăugat și că s-a încălcat principiul bicameralismului.

Valer Dorneanu a anunţat că judecătorii CCR au admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Guvern în toamnă.

Potrivit “Principiului bicameralismului”, forma finală a unei legi,  asa cum a fost adoptată  de Camera  decizională, nu trebuie sa se  îndepărteze în mod substanţial de forma adoptată de Camera de reflecţie.

În sesizarea depusă la CCR, Guvernul a reclamat că legea operează retroactiv, considerând că aplicarea ei şi la creditele în derulare contravine principiului ne-retro-activităţii.