Confidenţialitate

Mugur Isărescu, despre datoriile României: „S-a făcut datorie pentru că avem un deficit. Apar, într-adevăr, penalizările când ai deficit prea mare” | AUDIO

România se împrumută cu dobânzi uriașe pentru a acoperi lipsa banilor de la Buget. Analiștii economici subliniază și că anul trecut investiţiile străine s-au redus considerabil, având în vedere creșterea unor taxe.

Cum este privită situația la vârful Băncii Naționale?

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului trimestrial privind inflația: „Deficitul trebuie finanțat”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jurnalist: „Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, 203 miliarde de lei s-au făcut anul trecut datorie. Vă îngrijorează datele acestea?”

Mugur Isărescu: „Oricum, nu mă bucură. Bineînțeles că e o problemă, dar nu datoria sau suma este problema, ci deficitul. Deficitul, cum v-am spus… au mai ieșit unele discuții și nu mi se par serioase. Deficitul trebuie finanțat. Dacă rămâi cu el nefinanțat e ca și cum ai avea niște cheltuieli pe care nu le onorezi și ele pot să fie de orice fel. Nu sunt discuții serioase cele care spun: «Domnule, s-a făcut datorie». S-a făcut datorie pentru că avem un deficit. Apar, într-adevăr, penalizările când ai deficit prea mare, în sensul în care cresc dobânzile”.

Lipsa banilor la Bugetul statului este subiectul a numeroase dispute în Parlament.

Opoziția subliniază, din Parlament, că nici măsurile anunțate de Ministerul Finanțelor și de Fisc nu sunt eficiente pentru a acoperi gaura de la buget.

Între acestea: sistemul e-factura, care ar trebui să reducă evaziunea fiscală și noile taxe impuse de la 1 ianuarie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Voci din opoziție susțin că  „sistemul e-factura este mai mult disfuncțional decât funcțional, pentru că reflectă incapacitatea statului român de a pune la punct toate detaliile înainte de a lansa un proiect de o așa importanță”.

Tot opoziția spune că, dacă tot se aud „negocieri pe comasări, aș vrea să vă văd certându-vă pe care taxe aberante să le eliminați mai repede . Vă certați în spatele ușilor închise, pe împărțirea candidaturilor la președinție și la primăriile marilor orașe”.

În același timp, opoziția subliniază că „spațiul privat virtual, care ar trebui să faciliteze încărcarea documentelor fiscale este adesea suprasolicitat și nu funcționează într-un mod corespunzător”.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Fostul prefect de Gorj, în vârstă de 78 de ani, prins pentru a doua oară la volan fără permis de conducere | AUDIO