Confidenţialitate

Muftiatul Cultului Musulman din România, îngrijorat în privința moscheii de la Timișoara: Datoria prefecturii Timiș este să respecte legislația | AUDIO

Muftiatul Cultului Musulman din România, singura instituție care, potrivit legii, reprezintă credincioșii religiei islamice de la noi, își exprimă public îngrijorarea cu privire la demersurile unor reprezentanți ai comunității arabe de a construi o moschee la Timișoara. În plus, aceștia s-ar fi adresat prefectului de Timiș cerându-i ajutorul și pentru recunoașterea arabilor ca minoritate etnică în România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În România trăiesc aproape 60.000 de cetățeni de religie musulmană. Cei mai mulți, în Dobrogea. Muftiatul Cultului Musulman este singura instituție de cult care îi reprezintă pe credincioșii comunității islamice de la noi și care avizează toate proiectele religioase pentru a fi aprobate apoi de statul rămân.

Liderul spiritual al comunității musulmane din România, Iusuf Muurat, a aflat din presă despre un proiect al comunității arabe care privește construirea unei moschei la Timșoara: „Este dreptul fiecărui cetățean să își practice religia. Este garantat prin Constituție. Modalitatea este ca instituția careia ar trebui să se adreseze este Muftiatul Cultului Musulman, iar acest lucru trebuie să se respecte de către dumnealor”, ne-a declarat muftiul Iusuf Muurat.

Pentru ridicarea moscheii, solicitanții ar fi obținut, așa cum arată presa, și promisiuni de sprijin din partea prefectului de Timiș.

Muftiul Iusuf subliniază însă că: „Este datoria prefecturii Timiș să ia legătura cu Secretariatul de stat pentru culte, să ia legătura cu cultul oficial recunoscut în România și să respecte legislația in vigoare”.

Un alt aspect pe care liderul Cultului musulman din România, Iusuf Muurat, a ținut să îl corecteze este numărul credincioșilor de religie islamică din Timișoara: „Ultimul recensământ ne indică faptul că în județul Timiș locuiesc doar 918 musulmani, nu 10.000. Nu trebuie să fabulăm”.

Muftiul atrage atenția că libertatea de exprimare, libertatea religioasă, drepturile pe care minoritățile naționale le au prin Constituție pot fi puse în pericol dacă, „astfel de situații vulnerabile nu sunt gestionate responsabil”.

Sursa foto: Europa FM / Ghiulfer Predescu

Citește și: Alianța pentru Turism cere înlocuirea ministrului Turismului cu un specialist în domeniu. Reacția lui Constantin Cadariu | AUDIO