MS: UNIFARM va primi stocuri cu Tamoxifen, medicament administrat femeilor cu cancer la sân

Ministerul Sănătății recunoaște că medicamentul cu tamoxifen – administrat femeilor cu cancer la sân – nu se mai găsește pe piața, dar afirmă că situația va fi remediată chiar în această seară.

Purtătorul de cuvânt al instituției a declarat, la Europa FM, că UNIFARM va primi stocurile necesare pentru următorul an.

Laurențiu Colintineanu afirmă că, începând de mâine, femeile care suferă de cancer la sân pot merge în farmacii pentru a cumpăra tratamentul.

Într-adevăr, a existat o sincopă de aprovizionare pe o perioadă de 5-6 zile, așa ne-a fost comunicat de către UNIFARM.  Cel mai târziu în această seară (marți seară), stocuri de Tamoxifen vor intra în țară la UNIFARM și de mâine (miercuri) probabil vor putea fi cerute de către farmacii.  Motivul pentru care s-a ajuns la o situație într-adevăr de nedorit este acela că în primăvara acestui an produsul fusese retras de pe piață de către deținătorul de autorizație de punere pe piață. În acest moment, UNIFARM achiziționează medicamentul pe procedură de urgență”, a explicat Laurențiu Colintineanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății a făcut un apel și la farmacii.  Acesta trebuie să achiziționeze medicamentele cerute de pacienți.

Este un lucru care trebuie spus foarte clar: farmaciile au o obligație de serviciu în interesul pacienților și trebuie să ceară și să furnizeze medicamentul în termen de 24 de ore. De mâine (miercuri) stocurile vor fi din nou la un nivel adecvat și pe o perioadă de un an de zile suntem oricum asigurați”, a adăugat Laurențiu Colintineanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reacția Ministerului Sănătății vine după ce mii  de femei din România care au cancer la sân au reclamat că sunt într-o situație dificilă: sunt nevoite să se aprovizioneze cu medicamente din țările vecine – Bulgaria și Ungari din cauză că tratamentul de întreținere hormonală cu produsul tamoxifen este întrerupt; medicamentul NU se găsește pe piața românească.

Potrivit Asociației Pacienților Cronici din România, 150.000 de românce sunt în această situație.

CiITEȘTE MAI MULTE    AICI

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS