Motivele pentru care procurorii l-au retinut pe Andrei Hrebenciuc si cer arestarea sa preventiva

DNA susține că, alături de alți inculpați din dosar, Andrei Hrebenciuc ar fi intervenit pentru ca o persoană să intre în posesia unor hectare de pădure – evaluate ilegal la un preț de 3 ori mai mic decât cel al pieței.

Andrei Hrebenciuc, fiul deputatului demisionar Viorel Hrebenciuc, ar fi fost cel care ar fi coordonat întreaga activitate infracțională în dosarul retrocedărilor ilegale.

Este principalul motiv pentru care Andrei Hrebenciuc a fost reținut pentru complicitate la trafic de influență și spălare de bani și va fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii spun că începând cu iunie anul trecut, Andrei Hrebenciuc ar fi constituit un grup infracțional ce urmărea să obțină sume mari de bani prin oferire de mită sau cumpărare de influență.

La această rețea au aderat persoane cu funcții importante care ar fi putut interveni folosindu-și influența: printre ele, tatăl său Viorel Hrebenciuc, deputatul PSD Ioan Adam dar și Ghorghe Sturdza – presupus moștenitor al respectivelor păduri.

Potrivit DNA, Andrei Hrebenciuc a intervenit la o societate comercială – SC ReȘedința Vârstnicilor SRL – la care era el însuși era asociat – astfel încât firma să promită că va cumpăra 43 de mii hectare de pădure. Terenurile erau dobândite de Sturdza în baza unei hotărâri jduecătorești – emise în mod presupus fraudulos.

Prețul de 2.500 de euro pe hectar – evaluat la intrarea în posesie – era de 3 ori mai mic decât cel real – adică cel la care ar fi urmat să se vândă ulterior terenurile.

Potrivit DNA, diferența de bani astfel obținută urmă să ajungă la cei care au intervenit, au cumpărat influență și au oferit mită pentru cA activitatea infracțională să fie dusă la bun sfârșit.