Confidenţialitate

Motivarea instanței pentru anularea carantinei în Gornet: DSP nu a prezentat o evaluare de risc

A fost publicată motivarea instanței pentru anularea carantinei în Gornet. Curtea de Apel Bucureşti, care a admis cererea autorităţilor locale din comuna Gornet de anulare a ordinului şefului DSU privind intrarea în carantină a localităţii, arată că Direcţia de Sănătate Publică nu a prezentat o “analiză amănunţită” asupra riscului răspândirii comunitare a virusului, ci informaţii “generale” şi “neargumentate”.

Potrivit motivării deciziei, Legea 136/2020 prevede o serie de cerinţe cu caracter special aplicabile în cazul particular al carantinei zonale.

Astfel, se precizează că actul normativ menţionează că măsura se impune prin “ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii Comitetului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică teritoriale şi cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică”.

Însă legea arată şi că măsura carantinei zonale “se instituie atunci când, în baza evaluării, se constată că riscul răspândirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate este peste pragul stabilit de INSP”.

Potrivit motivării, propunerea DSP Prahova privind instituirea carantinei nu oferă acea “analiză amănunţită”, DSP având obligaţia realizării evaluării de risc pentru instituirea măsurii de carantinare zonală, iar avizarea INSP este una formală, fiind o simplă menţiune de “avizare” fără dezvoltarea motivelor avute în vedere.

“Realitatea situaţiei de fapt pe care instanţa trebuie să îşi întemeieze hotărârea pronunţată atârnă de corecta şi completa desfăşurare a evaluării de risc pentru instituirea măsurii de carantinare, ceea ce nu se constată în cauză. (…) Aşadar, legitimitatea carantinei zonale depinde de desfăşurarea corespunzătoare a evaluării de risc pentru instituirea măsurii de carantinare, ceea ce nu se constată în cauză, câtă vreme se prezintă cu acest titlu câteva informaţii generale ori simple afirmaţii neargumentate”, menţionează CAB.

Instanţa notează şi că DSU nu a cerut refacerea evaluării pentru a se demonstra îndeplinirea caracterului excepţional al carantinei zonale ca ultim instrument eficient pentru apărarea sănătăţii publice.

Curtea de Apel Bucureşti a admis marţi cererea autorităţilor locale din comuna Gornet, judeţul Prahova, de anulare a ordinului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă privind intrarea în carantină a localităţii. Decizia nu este definitivă.

Pe de altă parte, judecătorii au respins cererea autorităţilor locale ca DSU să plătească daune de 4.000.000 euro.

Măsura carantinei impuse în satul Gornet a expirat la termen, miercuri seară, la ora 22.00.