Confidenţialitate

Motivarea CCR față de interzicerea amnistiei: Constituția nu poate suprima drepturile fundamentale

Constituția nu poate suprima drepturile fundamentale, se arată în motivarea Curții Constituționale asupra deciziei prin care instituția a respins ambele inițiative legislative de revizuire depuse de putere și de opoziție în urma referendumului din 26 mai.

Decizia a fost luată, în urmă cu aproape două săptămâni, cu unanimitate de voturi.

Curtea Constituțională a respins inițiativele PNL-USR și PSD pentru ca interzicerea amnistiei și grațierii privind faptele de corupție limitează puterea publică. Judecatorii arata asadar ca măsura de interzicere a amnistiei și grațierii faptelor de corupție nu se poate implementa printr-o revizuire a Constituției

Curtea a amintit ca e dreptul presedintelui sa acorde gratieri individuale, care se dau in primul rand pentru motive umanitare. Judecatorii CCR au adaugat ca nu-i pot interzice sefului statului sa gratieze un condamnat pentru motive ce tin de viata si sanatate.

Amintim, inițiativa PNL şi USR prevedea că persoanele condamnate definitiv la pedepse cu inchisoarea nu pot candida la alegerile locale, parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare, iar amnistia şi graţierea pentru fapte de corupţie este interzisă.

Proiectul coaliției PSD-ALDE prevedea interdicția de a deține funcții publice a persoanelor condamnate la închisoare, dar și extinderea dreptului de a sesiza CCR în privința ordonanțelor de urgență.