Confidenţialitate

Motivarea arestarii lui Berna: Lucrari la bulevarde, strazi sau metrou, facute doar pe hartie de Tehnologica Radion

Procurorii prezintă modul în care Theodor Berna a prejudiciat statul. Astfel, în ultimii ani, firmele controlate de acesta au câștigat mai multe licitații pentru lucrări de infrastructură în Bucureşti – pe mai multe străzi, la Bulevardul Uranus, precum şi la magistrala de metrou ce ar trebui să facă legătură dintre Drumul Taberei şi Universitate.

Cele trei firme implicate, Tehnologica Radion, TELOXIM CON şi PROIECT ALFA CAPITAL, emiteau facturi către mai multe firme-fantomă, pentru servicii care, în realitate, nu erau niciodată prestate. Banii erau viraţi din conturile firmelor fondate de Berna către aceste societăţi-paravan. Însă, pentru a evita plata taxelor către buget, sumele erau retrase din bancă în aceeaşi zi, de intermediari. În acest fel statul nu a mai încasat 23 de milioane de euro, în timp ce sumele rulate prin mecanismul pus la punct de Theodor Berna se ridică 78,5 de milioane de euro.

De asemenea, servicii conexe, precum organizarea de şantier, curăţenia, transportul materialelor sau închirierea utilajelor erau subcontractate. Numai că firmele executau doar în acte aceste servicii, pentru că în realitate nu aveau nici măcar un angajat.

Patronul Tehnologica Radion a fost denunțat de foști angajați. Theodor Berna este al doilea ‘rege al asfaltului’ reţinut în ultimii ani, după ce Nelu Iordache, care controlează firma de construcţii Romstrade, a fost arestat pentru deturnarea unor fonduri europene.