Confidenţialitate

Moțiunea împotriva ministrului Vela, adoptată de Senat | VIDEO

Senatul a adoptat, cu 65 de voturi pentru, 25 contra și cinci abțineri, moțiunea simplă inițiată de opoziție împotriva ministrului Marcel Vela.

În document, semnatarii solicitau demisia șefului Internelor, susţinând că prin ordonanţele militare emise a fost luat „un lung şir de decizii contradictorii” şi au fost impuse o serie de interdicţii pe care, ulterior, le-a anulat.

Social-democraţii au mai acuzat că datele despre pandemie au fost „falsificate”.

”Acest grup (de Comunicare Strategică – n.r.), aflat sub autoritatea ministrului marcel Vela, falsifică în mod debiberat realitatea prin omisiunea unor informațiine esnțiale ”, se arată în moțiune.

Senatorii PSD apreciază că numele ministrului Marcel Vela este cvasi-sinomin cu „haosul” și că acesta a făcut din amenzi „o taxă mascată pe coronavirus”.

Potrivit acestora, structurile coordonate de Marcel Vela „nu au pregătit ţara pentru pandemie, pentru că au minimalizat riscul de pandemie în pofida avertizărilor OMS (…), nu s-au ocupat de achiziţionarea echipamentelor de protecţie pentru personalul medical şi nu au achiziţionat la timp teste şi aparatura de testare pentru noul coronavirus”.

O altă acuză adusă ministrului Marcel Vela şi cabinetului condus de Ludovic Orban a fost depunerea cu întârziere a proiectului de lege pentru reglementarea stării de alertă, „întârziere care a determinat trei zile de vid legislativ”.

Șeful MAI s-a apărat în fața acuzațiilor.

“Viaţa nu are preţ. Oamenii care trăiesc acum datorită acestor măsuri au meritat să facem noi orice efort şi orice investiţie”, a spus Marcel Vela.

“Virusul nu alege între stânga şi dreapta, între PNL şi PSD. Văd că vorbiţi de o ură… a mea, la adresa bătrânilor. Această ură reiese, însă, din textul moţiunii. (…) Trebuie să acoperim o prăpastie dintre noi şi să ne preocupe sănătatea românilor. Trebuie o discuţie dusă către găsirea soluţiilor”, a adăugat Vela.

“Deciziile au trebuit luate în fracţiuni de secundă, de ele depindea sănătatea românilor”, a explicat ministrul.

În opinia sa, acest război cu noul coronavirus a adus omenirea, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii, într-un punct pentru care nu era pregătită.

“Dacă dumneavoastră nu respectaţi, ce pretenţie mai aveţi la cetăţeni să respecte regulile? (…) Domnule Şerban Nicolae, prin prisma faptului că aţi vorbit fără mască aţi arătat o lipsă de respect faţă de reguli, să nu zic faţă de cetăţeni”, a adăugat Marcel Vela.