Confidenţialitate

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost respinsă

Moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu a fost respinsă, miercuri, de Parlament. Nu a fost întrunit numărul de voturi ”pentru” necesare pentru căderea Guvernului.

De precizat că parlamentarii PSD, ALDE și UDMR nu au votat documentul.

202 voturi au fost exprimate. 33 de voturi au fost anulate.

Pentru adoptarea moțiunii au fost 161 de voturi și 8 voturi împotrivă.

Pentru căderea Guvernului, erau necesare voturile favorabile a 233 de parlamentari. Votul a fost secret, exprimat prin bile.

Parlamentarii PSD, ALDE şi UDMR s-au abţinut de la vot.

Deputaţii şi senatorii care au semnat moţiunea nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.


Moțiunea de cenzură a fost depusă de PNL și USR, după ce Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care a modificat codurile penale. Ulterior a fost abrogată de Guvern printr-o altă ordonanță.

Această moțiunea este politicianistă, ipocrită și inutilă, a declarat în plenul Parlamentului liderul PSD, Liviu Dragnea.

În opinia sa, documentul este ”o notă de subsol la discursul slab și răutăcios al președintelui Iohannis din Parlament.

Liviu Dragnea a mai precizat că moțiunea depusă de PNL duce la dezbinarea României.

”Mărturisesc că m-am aşteptat cel puţin de la politicienii din PNL la mai multă înţelepciune în aceste momente dificile. Şi eu, ca şi dumneavoastră, constatăm că ne-am înşelat. Şi PNL şi USR din păcate, alături de preşedintele Iohannis, se pare că nu sunt interesaţi decât de recâştigarea rapidă a unui biet capital politic, asumându-şi însă riscul să dezbină România. Aţi depus o moţiune politicianistă, ipocrită, inutilă care exprimă tot mai exasperant nemulţumirea că aţi pierdut alegerile. Această moţiunea nu este decât o notă de subsol la discursul slab şi răutăcios de ieri al preşedintelui Klaus Iohannis”, a declarat Liviu Dragnea.

Cât despre ordonanța de modificare a codurilor penale, Liviu Dragnea a declarat că Guverul Grindeanu a făcut un pas înapoi și a retras documentul după protestele masive din țară.

Liderul PSD a reiterat ideea că acest ”conflict nedorit” a fost creat din cauza unei ”proaste comunicări”. Apoi s-a axat din nou pe programul de guvernare și a cerut opoziției să lase Guvernul să-și facă treaba.

”Mă întreb de ce au depus această moţiune? Să nu mai mărească pensii şi salarii? Ceea ce faceţi creşte riscurile la adresa României şi o poate condamna la instabilitate. Aveţi grijă ce vă doriţi! Acest Guvern vrea să guverneze, lăsaţi Guvernul să guverneze. Moţiunea atacă o problemă în faţa căreia Guvernul s-a repliat deja. Guvernul a înţeles mesajul oamenilor din stradă şi a decis să retragă OUG privind modificarea Codurilor penale. Guvernul va lua şi alte măsuri pentru a închide un conflict nedorit creat din cauza unei proaste comunicări în legătură cu acest obiect”, a mai declarat Liviu Dragnea.

În replică, liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat că abrogarea ordonanței 13 nu șterge păcatele Guvernului.

”Noaptea ca hoții a devenit sloganul guvernării Dragnea, Grindeanu, Tăriceanu”, a spus Raluca Turcan în Parlament.

De aceea, singura soluție în acest moment este ca Executivul Grindeanu să plece, a mai spus liderul liberalilor.

”Moţiunea de cenzură este o sancţiune politică la adresa unui comportament de guvernare inacceptabil în Uniunea Europeană. «Noaptea, ca hoţii!» a devenit sloganul guvernării Dragnea-Grindeanu-Tăriceanu. Este sloganul unei democraţii originale pe care domnii amintiţi încearcă să o instaureze în România, o democraţie reinterpretată în cheie infracţională şi care pretinde că în baza unui vot popular orice îi este permis”, a spus Raluca Turcan.

„Românii nu v-au votat ca să-l scăpaţi pe domnul Dragnea”, a mai spus Turcan.

„Este revoltător cum într-o noapte, trei oameni de la vârful coaliției guvernamentale și complicii lor au reușit să abată România de la parcursul său firesc, printr-o încercare de a salva protejații politici de acțiunea justiției”, a mai spus Raluca Turcan.

Ea a cerut „să se facă lumină” , cu trimitere la gestul manifestanților din Piața Victoriei, care – duminică noaptea – au aprins luminile telefoanelor. În semn de solidaritate, mai mulți parlamentari au făcut același gest, aprinzându-și telefoanele mobile.