Confidenţialitate

Moțiune simplă la adresa ministrului Educației, depusă de USR și Forța Dreptei: Să vină în Parlament și să răspundă pentru acest faliment generalizat | AUDIO

USR și Forța Dreptei au depus moțiune simplă la adresa ministrului Educației: Se cere plecarea Ligiei Deca de la vârful instituției. Moțiunea a fost numită „#Îndrăznesc să susțin educația”.

Deputatul Alexandru Kocsis, unul dintre inițiatori: „Este o moțiune despre asumare”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Este o moțiune nu împotriva unui ministru, pentru că de plecat considerăm că ar trebui să plece toți, ci este o moțiune despre asumare. Asumarea angajamentelor luate de acest Guvern inclusiv în programul de guvernare încărcat pe site-ul Guvernului, asumarea alocării a 18% din bugetul general consolidat pentru finanțarea sistemului de învățământ și asumarea salarizării profesorilor debutanți începând cu salariul mediu brut pe economie și grila de salarizare în învățământ pentru personalul didactic să plece de la salariul mediu brut pe economie”, a spus deputatul Alexandru Kocsis.

Săptămâna viitoare, când ar urma să înceapă Bacalaureatul, ministrul Ligia Deca este așteptată în Parlament cu explicații.

Senatorul USR Ștefan Pălărie: „Educația românească a ajuns la un nivel atât de jos de plată încât anumiți profesori nu își pot permite nici măcar să rămână în grevă sau să intre în grevă”

Sunt profesori plătiți atât de prost încât nici nu și-au permis să intre în grevă de frica faptului că vor pierde sume importante din salariu, având în vedere că sunt peste 10 zile de grevă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Săptămâna viitoare, doamna ministru Ligia Deca ar trebui să vină în Parlament și să răspundă pentru acest faliment generalizat. Guvernul a funcționat mai degrabă ca un berbec – de a sparge greva cu orice preț. A polariza și a-i pune pe părinți și pe elevi împotriva profesorilor și de a-i ridiculiza de fiecare dată. Înțelegem că au fost anunțate procente eronate de ieșire din grevă când aceste lucruri nu au nicio legătură cu realitatea. Înțelegem că, de fapt, mai degrabă sunt non-soluții propuse constant și mai înțelegem, într-adevăr, că educația românească a ajuns la un nivel atât de jos de plată încât anumiți profesori nu își pot permite nici măcar să rămână în grevă sau să intre în grevă având în vedere piederile de venituri”, a explicat senatorul USR Ștefan Pălărie.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Examenele de BAC se amână pentru 14-23 iunie. Înscrierile pentru Evaluarea Națională, prelungite până pe 13 iunie | AUDIO