Confidenţialitate

Moștenirea lui Victor Atanasie Stănculescu: Promisiunea unor dezvăluiri după moartea sa

Fostul general Victor Atanasie Stănculescu a murit aseară la 88 de ani și va fi incinerat marți.

Condamnat la închisoare pentru reprimarea Revoluției de la Timișoara din decembrie 89,  Victor Atanasie Stănculescu a promis în timpul vieții, că, după moartea sa, vor ieși la iveală adevăruri nespuse despre evenimentele care au marcat sfârșitul Comunismului în România.

 

Victor Atanasie Stănculescu a fost unul dintre puținii lideri aflați sub comanda familiei Ceaușescu condamnați pentru revoluția sângeroasă.

În 1999, el a fost condamnat la 15 ani de închisoare și degradare militară pentru omor deosebit de grav.

”Unitățile Armatei noastre care au misiunea apărării independenţei şi suveranităţii patriei, a cuceririlor revoluţionare, au dat dovadă de multă, foarte multă răbdare” spunea Nicolae Ceauşescu pe 16 decembrie 1989.

Judecătorii au considerat că Victor Atanasie Stănculescu nu era obligat să pună în executare ordinul lui Nicolae Ceaușescu, de deschidere a focului împotriva revoluționarilor, fiind vorba de un ordin „ilegal și neconstituțional”.

În decembrie 89, Victor Atanasie Stănculescu era ministru adjunct al apărării.

Acum, după moartea lui Victor Atanasie Stănculescu, istoricul Dinu Zamfirescu, spune că în decembrie 89, la Timișoara, fostul ministrul al Apărării a ales să respecte un ordin.

”Justiția a reglementat, a reglat problema asta, adică a găsit elemente de vinovăție. Știm însă că peste tot Armata, dar el este omul care a ordonat, se pare, armatei să tragă. Armata, în orice împrejurare, când primește un ordin de la superior să execute ceva o execută”, spune Dinu Zamfirescu.

După reprimarea de la Timișoara, Victor Atanasie Stănculescu s-a întors la București, unde, justificat sau nu, și-a pus piciorul în ghips. În același timp, a trecut de partea revoluționarilor, deși familia Ceaușescu tocmai îl pusese ministru al Apărării.

”Era un apropiat sfetnic al domnului și mai ales al doamnei Ceaușescu se pare, adică era destul de intim cu ei și i-a convins că e mai bine să plece din sediu de acolo, pentru că se așteptau ca populația să invadeze clădirea”, a mai spus Dinu Zamfirescu.

După condamnarea sa, Victor Atanasie Stănculescu a declarat că după moartea sa, vor ieși la iveală mai multe adevăruri înregistrate pe mai multe casete audio a câte 60 de minute.

Istoricul Dinu Zamfirescu relatează ultima sa discuție cu fostul general.

”Domnul general de ce nu vă publicați memoriile pentru că ați avea multe de spus, de arătat și spune nu, zice numai după ce dispar eu din viață atunci o să apară.”

Victor Atanasie Stănculescu nu a acceptat niciodată condamnarea primită de Justiție.