Confidenţialitate

Moscova nu crede că liderul Statului Islamic a murit

În timp ce preşedintele Donald Trump prezintă moartea liderului grupării Stat Islamic ca pe o victorie a Statelor Unite, Rusia nici măcar nu crede că Abu Bakr al-Baghdadi ar fi mort.

Al-Baghdadi devenise unul dintre cei mai periculoşi terorişti, după ce-şi asumase calitatea de calif – adică aceea se conducător al întregii comunităţi musulmane.

Moscova nu crede în declaraţiile triumfaliste ale lui Donald Trump, deşi acesta a mulţumit şi Rusiei pentru sprijinul în reuşita operaţiunii de lichidare a teroristului.

NATO, în schimb, a scris pe Twitter că anunţul de la Washington este o etapă importantă în eforturile împotriva terorismului internaţional.

La fel, Franţa, Marea Britanie, Turcia şi Israelul au salutat citez – “lovitura dură împotriva terorismului”, dar au avertizat că e doar o etapă şi că lipta trebuie să continue.

La fel ca și bin Laden și al-Zarqawi, Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis într-o operațiune a armatei americane. De fapt, el s-a sinucis, detonându-şi vesta.

Al-Baghdadi s-a aflat în fruntea listei cu teroriştii cei mai căutaţi de Statele Unite. Pe capul său a fost pusă o recompensă de 25 de milioane de dolari.