Confidenţialitate

Moscova ar fi efectuat un atac cibernetic asupra unei rețele importante de sateliți cu o oră înainte de a invada Ucraina, acuză UE | AUDIO

Uniunea Europeană acuză Moscova că a efectuat un atac cibernetic asupra unei rețele de sateliți exploatate de operatorul american Viasat pe 24 februarie, cu o oră înainte de ofensiva sa împotriva Ucrainei, pentru a pregăti terenul. 

Blocul comunitar a susținut până acum că atacurile cibernetice au venit „din interiorul Rusiei”, dar fără a acuza deschis autoritățile ruse.

Șefului diplomației europene, Josep Borrell:

„Este pentru prima dată cân Uniunea Europeană acuză deschis Federația Rusă că a comis un atac cibernetic. Atacul cibernetic a avut loc cu o oră înainte de invazia neprovocată și nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei, pe 24 februarie 2022, facilitând astfel agresiunea militară. Atacul a provocat perturbări importante în comunicații, perturbări care au afectat serviciile publice, companiile și pe cetățenii utilizatori în Ucraina și a afectat deasemenea mai multe state din Uniunea Europeană.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Uniunea Europeană va continua să ofere sprijin coordonat politic, financiar și material Ucrainei pentru a-și consolida reziliența cibernetică.

România a condamnat şi ea atacurile cibernetice împotriva Ucrainei, desfăşurate atât înaintea cât şi după declanşarea conflictului, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la București.