Confidenţialitate

Moscheea Albastră: Legenda celor şase minarete – GALERIE FOTO

Moscheea Albastră este una dintre cele mai cunoscute atracţii turistice din Istanbul, construită între anii 1609 şi 1616, la cererea sultanului Ahmet I.

Numele “Moscheea Albastră” este dat de cele 20.000 de plăci de ceramică de Niceea (Iznik), cu diferite motive florale otomane. Pe aceste plăci de ceramică apare, în special, laleaua (ţara de origine a lalelei fiind Turcia).

A fost ridicată de sultanul Ahmet I, care dorea să construiască o moschee rivală cu biserica creştină transformată în moschee, Sfânta SofiaMoscheea Albastră fost construită pe o parte a ruinelor unui palat bizantin, răscumpărat pentru suma de 30.000 de galbeni.

Moscheea Albastră este celebră deoarece este singura moschee din Turcia cu şase minarete (turnuri). Cele mai multe moschei au patru, două sau chiar un minaret.

Legenda spune că sultanul Ahmet I i-a cerut arhitectului Mehmet Aga să proiecteze o moschee cu minarete din aur (altîn), însă arhitectul a înţeles că trebuie să facă şase (altî) minarete, egalându-le pe cele şase de la Mecca. Lumea islamică s-a revoltat împotriva sultanului, iar la Mecca s-a mai ridicat un minaret.

Interiorul constă în cupole susţinute de patru piloni, numite “picioare de elefant”, având diametrul de cinci metri.

Exteriorul cuprinde 260 de ferestre cu vitralii şi o cascadă de cupole înalte. Cea mai înaltă are 43 de metri înălţime şi 33,4 metri în diametru. Minaretele Moscheii Albastre au o înălțime de 64 de metri.

Bărbaţii se roagă în faţă, iar femeile stau în spate.

La intrarea din partea de vest a curții se află un lanț masiv de fier, așezat astfel încât sultanul, singura persoană care avea dreptul de a intra în curtea moscheii pe cal, să fie nevoit să își plece capul de fiecare dată când avea să între în moschee. Gestul avea un rol simbolic, de smerenie a conducătorului în fața divinității.

Înainte de a intra în moschee, bărbaţii urmează un ritual de purificare. Se spală de trei ori pe piciorul drept până la gleznă, apoi pe stângul. Apoi se spală mâinile până la cot. Se clateşte gura cu apă, apoi se scuipă. Cu degetul mare de la mână se spală în urechi şi apoi se stropeşte creştetul capului.

Toţi cei care intră în moschee trebuie să se descalţe, iar femeile trebuie să-şi acopere părul şi picioarele.

*Vizitarea Moscheii Albastre s-a realizat cu sprijinul agenţiei de turism Tramp Travel.