Confidenţialitate

Mortalitatea maternă a crescut exponențial în România în perioada pandemiei de coronavirus | AUDIO

După doi ani de scădere, mortalitatea maternă a crescut exponențial în România, în 2020 și 2021, perioadă care coincide cu pandemia de COVID. 51 de femei au murit în 2021, în timpul sarcinii sau după ce au dat naștere, față de 32 de decese în 2020, o creștere de 60% conform datelor Institutului Național de Statistică. În 2018 și 2019, mortalitatea maternă a fost în scădere, cu 18, respectiv 20 de decese.

În acest context, Salvați Copiii România atrage atenția asupra accesului la servicii medicale mai ales în comunitățile vulnerabile. Mai mult de jumătate din localitățile din România fie nu au deloc medic de familie, fie nu au suficienți medici de familie, arată datele Federației Naționale a Medicilor de Familie.

Ștefania Mircea, coordonator de program al organizației Salvați Copiii: Multe fete și femei din zona rurală nasc fără să ajungă la un control medical

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Multe dintre mămici nu și-au urmărit sarcina așa cum ar fi normal din diferite motive. Din păcate, sunt multe comunități care sunt la depărtare foarte mare de un cabinet medical sau de un spital. Multe dintre fete și din femeile din zonele rurale recurg la automedicație în timpul sarcinii și ajung la medic ca să fie luate în evidență, monitorizate abia la sfârștitul sarcinii sau chiar ajung să nască fără să ajungă la un control medical”, a explicat Ștefania Mircea, coordonator de program al organizației Salvați Copiii.

În plus, România continuă să aibă cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană: 5,6 la mia de copii născuți vii, față de 3,3, media europeană. Țara noastră este urmată de Bulgaria și Slovacia.

Ștefania Mircea, despre mortalitatea infantilă: Suntem pe un trend de scădere, dar încă suntem fruntași la acest capitol

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Salvați Copiii a demarat o campanie de sprijinirea unităților medicale și comunităților rurale în acest sens pentru ca mămicile să știe că este foarte important să meargă la control în timpul sarcinii. Atunci când am început noi această campanie, în urmă cu 12 ani, mortalitatea infantilă era 11,1 la mie, deci vă dați seama că suntem într-un trend scăzător, dar încă suntem fruntași la acest capitol”, a mai spus Ștefania Mircea.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Sondaj: Unul din trei adolescenți din mediul rural spune că niciodată sau doar uneori este la fel de fericit precum ceilalți de vârsta lui