Monica Anisie spune că nu cunoaște stadiul achiziției de măști pentru școli: Nu mă ocup eu | AUDIO

Deși măștile ar trebui să ajungă vineri, cel mai târziu luni, la Inspectoratele Școlare, achiziția lor de către Ministerul Educației nu este finalizată nici acum.

Surse guvernamentale au explicat în exclusivitate pentru Europa FM că deși în timpul procedurii de selecție a firmelor, companiile care s-au înscris au declarat că au măștile cerute de Ministerul Educației, chirurgicale de tip 2, firma selectată să le furnizeze pe baza prețului mic oferit nu le-ar avea fizic. Astfel, acum, ar încerca să le cumpere de la alte companii.

Mai exact, Ministerul Educației vrea să cumpere pentru elevi și profesori 15 milioane de bucăți.

Contactată de Europa FM, Monica Anisie ne-a declarat că nu știe nimic despre stadiul achiziției.

Cu toate acestea, ministrul asigura miercuri, în timpul ședinței de guvern și în presă, că măștile vor ajunge la timp în școli.

Monica Anisie: Nu mă ocup de așa ceva și nu știu să răspund la această întrebare. Nu mă ocup eu și nu pot interveni în comisia care se ocupă de așa ceva. Comisia este condusă de domnul secretar de stat Rădulescu. Nu am ajuns la minister până la ora aceasta, întrebați-l pe dumnealui.

Anca Grădinaru, Europa FM: Ați spus că mâine trebuie să fie măștile la inspectorate.

Monica Anisie: Nu mâine, doamnă! Nu mâine, ci pe data de 2 (iunie). La revedere! 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Dragoș Rădulescu nu a putut fi contactat până la această oră.

Unul dintre inspectorii cu care am reușit să luăm legătura ne-a precizat că nimeni nu știe când vor ajunge măștile. Cert este ca ele ar trebui să fie în școli luni cel târziu.

Elevii din anii terminali revin marți la școli și ar trebui ca unitățile școlare să le asigure măști.

Ministerul Educației a anulat prima achiziție de măști în urmă cu câteva zile, la câteva săptămâni după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că elevii din anii terminali se vor întoarce la școală pentru a se pregăti de examene.

Prima achiziție, lansată prin metoda negocierii directe, a fost anulată după ce Ministerul a cerut măști chirurgicale tip R2, cu protecție sporită, iar firma aleasă să livreze marfa nu a avut stocul necesar.

Referitor la această achiziție, luni, Ministerul Educației a explicat de ce a fost anulată:

„În acest sens, MEC a demarat procedurile legale în vederea achiziționării de măști. Astfel, având în vedere starea de alertă, termenul foarte scurt până la deschiderea unităților de învățământ, cât și faptul că produsele achiziționate trebuie distribuite acestora anterior datei de 02.06.2020, MEC a demarat procedura de achiziție „negociere fără publicare prealabilă a unui anunț de participare”.

Au fost depuse 2 (două) oferte, de către agenții economici C.N. UNIFARM S.A. și C.N. SOCIETATEA DE ADMINISTRARE A PARTICIPAȚIILOR ÎN ENERGIE S.A.

Acestea au fost supuse procedurilor specifice de calificare și evaluare, MEC declarând admisibilă oferta C.N. UNIFARM S.A., încheindu-se, astfel, procedura de evaluare.

În acest context, operatorul economic a transmis o adresă către MEC prin care informează că deși furnizorul de măști este același, acestea din urmă provin de la 3 (trei) producători diferiți, producători pentru care ofertantul nu a transmis documente și mostre de produs în perioada desfășurării etapei de calificare și evaluare. Solicitarea acestuia privind suplimentarea mostrelor și documentelor aferente ofertei depuse a fost transmisă ulterior încheierii procedurii de calificare și evaluare.

MEC a invitat C.N. UNIFARM S.A. la semnarea contractului pentru cantitatea ofertată de 6.153.500 măști, conform ofertei evaluate inițial.

Ca urmare a neprezentării C.N. UNIFARM S.A. la semnarea contractului în termenul stabilit, procedura a fost anulată, iar în această dimineață MEC a inițiat de urgență o nouă procedură de achiziție de măști.”

Premierul Ludovic Orban le-a cerut miniștrilor Muncii, Sănătății și Educației, în ședința de miercuri a Guvernului, să finalizeze achiziția de măști de protecției pentru elevi și persoanele defavorizate.

”Aveți grijă că aveți obligația de a finaliza procedura de licitație și de a și distribui măștile. Ministerul Educației, cel târziu până pe 1 iunie măștile trebuie să ajungă la școli, iar Ministerul Sănătății, în momentul în care aveți datele de la autoritățile locale, iar aici trebuie să se miște rapid direcțiile de sănătate, trebuie să lansați imediat procedura de licitație, astfel încât să putem să distribuim măștile persoanelor aflate în stare de vulnerabilitate”, a cerut în ședința de Guvern premierul Ludovic Orban.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS