Confidenţialitate

Momentul în care un băiat se împiedică într-un muzeu și distruge un tablou de 1,5 milioane de dolari – VIDEO

Un băiat de 12 ani din Taiwan s-a împiedicat într-un muzeu și a distrus un tablou pictat de maestrul italian Paolo Porpora datând din secolul al XVII-lea, în valoare de 1,5 milioane de dolari, scrie The Guardian.

O înregistrare făcută publică de organizatorii expoziției Face of Leonardo: Images of a Genius, din Taipei, îl arată pe băiat, în pantaloni scurți, un tricou și pantofi sport, trecând de pânza expusă, împiedicându-se și căzând peste ea. Imediat după, copilul privește în sus la tablou – care apare ulterior având o gaură în formă de pumn în partea de jos – și îngheață, privind în jur la ceilalți oameni din sală.

Organizatorii expoziției nu-i vor cere familiei băiatului să acopere cheltuielile pentru restaurarea operei de artă, aceștia fiind de părere că băiatul era agitat, dar că nu ar trebui să fie învinovățit, potrivit Focus Taiwan. În plus, tabloul, parte dintr-o colecție privată, avea asigurare.

Expoziția, care conține și portrete ale lui Leonardo, cuprinde 55 de tablouri în Taiwan „adunate de la cei mai buni colecționari de artă din lume”, potrivit organizatorilor. „Toate cele 55 de tablouri din incintă sunt piese autentice și sunt foarte rare și valoroase. Odată ce aceste lucrări sunt distruse, sunt distruse pentru totdeauna”, scrie pe pagina de Facebook a expoziției.

Figură reprezentativă în rândul pictorilor de natură moartă, Paolo Porpora a produs picturi în stil baroc, adeseori cu fructe și legume. Opera distrusă, cu o înălțime de 200 de centimetri, ilustra flori într-o vază.

Băiatul de 12 ani din Taiwan se alătură astfel unei liste scurte de persoane care au distrus din întâmplare opere de artă. În 2006, un bărbat s-a împiedicat de șireturi în Muzeul Fitzwilliam din Cambridge, Marea Britanie și a spart niște vaze chinezești vechi de 300 de ani. În 2010, o vizitatoare a Muzeului Metropolitan de Artă din New York a căzut pe un tablou de Picasso și i-a provocat o ruptură de 15 centimetri.

https://www.youtube.com/watch?v=ihFL1pKOirQ