Confidenţialitate

Moment emoţionant cu Radu Beligan, sâmbătă în emisiunea ‘O dimineaţă de milioane’

Radu Beligan va fi sărbătorit de două ori pe scenă.

Prima dată, pe 14 decembrie – chiar în ziua de naștere – la Teatrul Metropolis, unde va juca în spectacolul în premieră ‘Lecţia de violoncel’, în regia lui Felix Alexa

Pe 15 decembrie, Radu Beligan se întoarce la Teatrul Național, în Sala STUDIO, cu spectacolul ‘EGOISTUL’.

Radu Beligan este unul dintre cei mai longevivi şi iubiţi actori, cu o carieră de peste 70 de ani.

Pentru a-l sărbători pe artist, Ana-Maria Tatu le-a pregătit ascultătorilor emisiunii ‘O dimineaţă de milioane’, de sâmbătă, un fragment emoţionant din imprimările audio ale maestrului – Ce este fericirea?, dar şi definiţia maestrului dată teatrului, în fragmentul ‘Oglinda şi teatrul’.

Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între anii 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 şi 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul ‘Serviciul Credincios’ în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I. L. Caragiale’ din Bucureşti.

Radu Beligan a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodată, el este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum ‘Egoistul’ de Jean Anouilh, ‘O scrisoare pierdută’ de I. L. Caragiale, ‘Doctor fără voie’ de J. B. P. Molière, ‘Străini în noapte’ de Eric Assous.