Molecula hormon

O moleculă experimentală care imită un hormon produs de glanda tiroidă, poate reduce semnificativ nivelul de colesterol rău.

Studiul a fost efectuat de cercetători americani şi suedezi.

Numit Eprotirom, hormonul a fost conceput de laboratoarele farmaceutice Karo Bio din Suedia şi reduce semnificativ nivelul de colesterol rău (lipoproteine cu densitate mică/ LDL) din sânge, în cazul acelor persoane pentru care tratamentul cu statine nu este suficient.

Studiul, efectuat de cercetătorii suedezi şi de cei americani de la facultatea de medicină a Universităţii John Hopkins, pe 168 de pacienţi suedezi şi norvegieni, a relevat faptul că Eprotiromul a redus cu până la 32% nivelul lipoproteinelor cu densitate mică din sânge în cazul pacienţilor deja trataţi cu statine.

Partea bună este că acest rezultat corespunde unei dublări a dozei de statine, fără însă a produce aceleaşi efecte secundare nocive.

Totuşi, cercetătorii subliniază că aceste rezultate nu înseamnă că Eprotiromul ar putea înlocui statinele în tratamentul contra nivelului crescut de colesterol.

Însă rezultatele foarte încurajatoare arată că Eprotiromul ar putea fi un complement pentru statine sau un substitut al acestora, în cazul persoanelor ce nu pot tolera efectele secundare produse de ele.