Moldovenii sarbatoresc intrarea fara vize in UE

Peste 10 zile posesorii de pașaport biometric pot circula în spațiul Schengen fără vize – mai puțin în Marea Britanie și Iralnda.

Cetățenii Republicii Moldova vor sărbători timp de 3 zile faptul că, din 28 aprilie, vor putea circula în spațiul Schengen fără vize. Condițiile: să dețină pașaport biometric și să rămână în zona Schengen cel mult 90 de zile într-un interval de șase luni.

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a hotărât – alături de aleșii locali – ca în oraș să fie arborate drapelele Uniunii Europene, alături de cele ale Republicii Moldova și ale Chișinăului.

Arcul de Triumf va fi iluminat mai intens pe 28 aprilie iar în Piața Marii Adunări Naționale va fi arborat steag mai mare al Uniunii Europene. Va fi menținut acolo până de Ziua Europei.

Partidele s-au înghesuit să organizeze petreceri: Partidul Democrat s-a înscris primul și anunță concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale pe 27 aprilie. Pe 28 și 29 aprilie, vine rândul Partidului Liberal Democrat să facă același lucru – AUDIO.

Pe 28 aprilie, 25 de tineri – selectați în urma unui concurs – vor face prima călătorie cu avionul în UE, fără vize, alături de o delegație a guvernului care pleacă la Atena, anunță reprezentanții Executivului.

Premierul român, Victor Ponta, și cel moldovean, Iurie Leancă se vor întâlni la granița moldo-română, pe 29 aprilie, în satul Sculeni, pentru a marca momentul. Vor sta de vorbă cu localnicii dar și cu cetățenii moldoveni care vor trece prima dată în Uniunea Europeană fără vize.