Moldovenii pot calatori de astazi fara viza in UE

Este valabil și pentru călătoriile în România.

De astăzi moldovenii cu pașapoarte biometrice pot călători fără viză în Uniunea Europeană.

Este valabil și pentru călătoriile în România.

Pentru a fluidiza traficul de pasageri la frontiera cu Republica Moldova mai mulți grăniceri vor fi astăzi la posturi.

Liberalizarea regimului vizelor pentru moldoveni este analizată și de presa internațională.

Potrivit unui comentariu publicat de France Presse, acest pas al Republicii Moldova către Uniunea Europeană nu provoacă prea mult entuziasm într-o ţară din care sute de mii de persoane au emigrat deja în căutarea unui loc de muncă.

Potrivit unui sondaj publicat recent de Institutul pentru Politici Publice din țara vecină, jumătate dintre persoanele chestionate spun că liberalizarea regimului vizelor pentru sejururi de scurtă durată ‘NU este un eveniment important’. Motivele? Fie nu au bani pentru a călători în Europa, fie pentru că au un paşaport românesc care le permite deja să circule fără probleme.

Potrivit statisticilor, între 500 de mii şi un milion de locuitori au emigrat până acum din cea mai săracă ţară din Europa (în special în Rusia şi Italia), în căutarea unui loc de muncă.

Jurnaliștii AFP au stat de vorbă și cu câțiva moldoveni. Dacă pensionarii și șomerii sunt sceptici că liberalizarea regimului vizelor le va schimba viața în bine, tinerii privesc cu mult entuziasm momentul. O studentă la economie din Chişinău subliniază că ‘cei mai mulţi dintre prietenii ei nu văd niciun viitor în Republica Moldova şi aşteaptă doar să-şi termine studiile pentru a-şi căuta un job în Europa’.