Confidenţialitate

Moise Guran, la Piața Victoriei: După jumătatea mandatului, poate în 2023, această coaliție de guvernare se va rupe | VIDEO

Invitat de Ioana Ene Dogioiu la Piața Victoriei, Moise Guran a vorbit despre coaliția de guvernare, care este, deocamdată, „sub așteptările tuturor”.

Cel mai recent conflict din cadrul coaliției pare să fie cel dintre premierul Florin Cîțu și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Este și normal să existe tensiuni între cei doi, spune Moise Guran:

„E un conflict natural, sunt doi oameni din două generații diferite, unul de stânga și altul de dreapta, Cîțu este libertarian, Voiculescu este un milenial. Ceea a făcut Vlad Voiculescu cu listele e un lucru bun și firesc. Pe de altă parte, Florin Cîțu, în momentul de față, poartă niște interese care  nu sunt ale lui, sunt ale președintelui Iohannis și face un joc intern. Chiar nu interesează pe nimeni chestiile astea, ceea ce mă interesează este ca premierul și minstrul Sănătății să lucreze împreună într-o criză.”

Adevăratele probleme ar putea însă să apară în momentul în care vor fi demarate reformele în sănătate, mai spune Moise Guran, la Piața Victoriei:

„Vor fi probleme care vin din structura lor diferită si vor fi probleme pe partea de reformă. Acolo vor avea niște lucruri serioase de negociat, pe partea de soluții. Acolo chiar vor avea nevoie să facă niște compromisuri pentru a nu bloca lucrurile, pentru a face într-adevăr reforme.”

În schimb, coaliția de guvernare nu va rezista 4 ani, spune Moise Guran, care adaugă că pregătirea partidelor pentru alegerile din 2024 va duce la ruperea legăturii dintre PNL, USR PLUS și  UDMR:

„Undeva după jumătatea mandatului, poate în 2023, această coaliție se va rupe, partidele se vor pregăti de alegeri, în care vor merge unul împotriva celuilalt. Probabil vom avea un guvern minoritar, dar până atunci trebuie să facă lucruri împreună.”

Cât despre atitudinea președintelui Iohannis, care nu mai este la fel de vocal ca în toamna anului trecut, Moise Guran este de părere că lipsa șefului statului din spațiul public nu înseamnă că acesta nu mai este implicat în factorii de decizie:

„Cred că președintele Iohannis s-a reașezat, după doi ani de campanie, în cochilia care îl prinde cel mai bine. Este în continuare prezent în decizii, dar prin domnul Cîțu. El a lipsit în aceste zile însă nu mai are prezența pe care o avea în toamnă, în valul 2 al pandemiei, dar era înainte de alegeri. Nu cred că e o surpriză pentru nimeni acest lucru.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: