Confidenţialitate

Moise Guran: Doamna Grapini o ajută pe Laura Codruța Kovesi – AUDIO

În Ediția Specială a Jurnalului de Noapte Europa FM, Moise Guran a comentat intervenția europarlamentarilor români din timpul audierilor pentru funcția de procuror-șef european.

Referitor la întrebările tendențioase lansate de Maria Grapini, jurnalistul Moise Guran consideră că aceasta i-a făcut o favoare Laurei Coduța Koveși.

”Doamna Grapini o ajută foarte mult pe doamna Kovesi. Întrebarea aia și ieșirea destul de nervoasă au creat emoție”, a spus Moise Guran, în direct la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”În ce mod ați promova rolul proactiv al procurorilor delegați? Ca să nu spun că ați mințit, CSM v-a contrazis azi. Ați fost pusă sub acuzație? Ați fost revocată din funcția de procuror-șef al DNA, cum puteți comenta?” – i-a spus Maria Grapini, în timpul audierilor, Laurei Codruța Kovesi.

”Rolul procurorilor delegați va fi în concordanță cu normele interne. În ce privește gradul profesional, nu știu ce a făcut CSM, dar condiția prevăzută de lege nu are de-a face cu gradul profesional, ca dovadă am fost numită șef DNA. În cep privește revocarea din funcție, a venit ca urmare a deciziei CCR în care eu nu am fost parte din proces. CCR a judecat un conflict constituțional în care eu nu am avut posibilitatea de a mă apăra. Am făcut o plângere la CEDO, a trecut de primul filtru.

În ceea ce privește revocarea de la DNA, a venit din partea CCR. A judecat un conflict între Președinte și Guvern. Nu am avut posibilitatea de a mă apăra și de a face recurs. Am trimis astfel o plângere la CEDO. Așteptăm decizia. Vrem să vedem dacă procurorii în România mai sunt independenți, iar dacă revocarea se poate face de către CCR”, a răspuns Laura Codruța Kovesi.

La scurt timp după intervenția eurodeputatului Maria Grapini în timpul audierilor, pagina  ei de Facebook a fost luată cu asalt de români care o criticau și îi adresau cuvinte dure.

Votul final pentru postul de procuror-şef european va avea loc miercuri. O primă reacție la audierile de azi a venit din partea Comisiei pentru control bugetar (CONT)Laura Codruța Kovesi a obținut cele mai multe voturi în Comisia pentru control bugetar (CONT).

Laura Codruța Kovesi a fost audiată, marți, pentru postul de procuror-şef european alături de Andres Ritter (Germania) și Jean-Francois Bohnert (Franța).

”Am fost procuror timp de peste 23 de ani, deci jumătate din viaţa mea am fost procuror. Treaba mea este să fac ca justiţia să funcţioneze când este încălcat dreptul penal. Am deţinut cele mai înalte poziţii din serviciul de procuratură din România: procuror general al României timp de şase ani şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) timp de cinci ani.

DNA este o structură cu competenţe exclusive pentru corupţie, fraude financiare, fraude cu fonduri europene.

Crearea unui Parchet european independent şi eficient este o oportunitate profesională unică. Aş fi onorată să continui munca atâtor oameni – politicieni, cei care lucrează în domeniu, funcţionari publici, cei care au făcut dintr-o idee un text juridic. Acum avem nevoie de eforturi pentru ca Parchetul european să fie eficient”, a spus Laura Codruța Kovesi în faţa membrilor LIBE şi CONT.