Modificarile din Legea Educatiei

Doctorat la frecvență redusă, universități private fondate de persoane fizice, o a treia sesiune de bacalaureat și meditații pe banii statului pentru elevii care pică examenul de maturitate.

Sindicatele din învățământul preuniversitar au primit modificările aduse la Legea Educației cu entuziasm, deși consideră că unele probleme – așa cum este salarizarea cadrelor didactice – au fost omise.

Pe de altă parte, tot mai multe voci de la reprezentanți ai opoziției la rectori și experți în domeniu critică prevederile introduse de Guvern prin Ordonanța de Urgență.

Prim-vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu, afirmă că prin aceste modificări sunt rezolvate doar câteva din problemele sistemului. Atrage atenţia, de exemplu, că executivul nu a găsit încă soluții pentru majorarea salariilor în domeniu.

Totodată, liderul sindical nu este de acord cu organizarea unei sesiuni speciale a Bacalaureatului.

Pe de altă parte, pentru modificările adus învățământului universitar, PDL cere demisia premierului Victor Ponta și a ministrului Educației, Remus Pricopie. Noua lege a educației va da României și mai mulți șomeri cu diplome, prin înființarea unor colegii în cadrul facultăților, crede vicepreședintele PDL, Raluca Turcan, membru în Comisia de Învățământ.

La rândul său, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop, a declarat pentru HotNews că ‘noua lege a educației are ‘mai multe prevederi folosite în scopuri nepotrivite’. Una dintre problemele semnalate de rector este aceea că persoanele fizice pot să propună înființarea unei universități particulare.

Fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, subliniază că noua lege este o adevărată ‘grozăvie’. În opinia sa, este ‘un pact national anti-educație, care readuce impostura în doctorate’.