Confidenţialitate

Modificări în Codul Rutier: apare conceptul de ”suspendare a înmatriculării”

Guvernul interzice şoferilor dreptul de a circula dacă nu înscriu contractul de vânzare-cumpărare al maşinii, potrivit unui document adoptat în ședința de vineri de către Guvern și care schimbă unele prevederi ale Codului Rutier.

Principala modificare constă în introducerea conceptului de suspendare a înmatriculării. Măsura se aplică în cazul în care noul proprietar al unei mașini nu înscrie contractul de vânzare-cumpărare al vehicului în termen de 90 de zile de la data cumpărării sau în situația în care expiră sau este anulată inspecția tehnică periodică a vehiculului.

Suspendarea înmatriculării înseamnă, automat, că șoferul nu are voie să circule pe drumurile publice. Măsura nu presupune și anularea înmatriculării; astfel, mașina va figura în continuare ”înmatriculată” pe numele proprietarului în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate.

În perioada suspendării înmatriculării, proprietarul este obligat să plătească impozitul pe mașină.

Alte modificări aduse Codului Rutier se referă la radierea din oficiu a vehiculelor ori la schimbul de date dintre autoritățile diverselor state membre ale Uniunii Europene.