Confidenţialitate

Modificarea Codului Penal, în dezbaterea deputaţilor

Plenul Camerei Deputaţilor dezbate, miercuri, modificările aduse Codului Penal.

Comisia parlamentară specială pentru elaborarea legilor Justiţiei a adoptat, marţi, raportul privind schimbările aprobate anterior de senatori.

Aleșii UDMR a asigurat cvorumul de ședință, dar au refuzat să voteze.

Proiectul de modificare a legislației penale este vehement contestat de Opoziție.

PNL şi USR consideră că actuala sesiune extraordinară a fost convocată pentru adoptarea unor legi cu dedicaţie, aşa cum este redefinirea abuzului în serviciu, faptă pentru care liderul social-democrat Liviu Dragnea a fost condamnat recent, în primă instanţă, la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, un judeţ pe care acesta l-a condus în trecut.

În noul Cod Penal, abuzul în serviciu devine infracţiune doar dacă este săvârşit în interes personal sau al rudelor apropiate.

Prejudiciul trebuie să depăşescă valoarea salariului minim brut pe economie, adică 19.00 de lei.

Neglijenţa în serviciu nu mai este considerată faptă penală. Senatorii Uniunii Maghiare au asigurat cvorumul, ieri, abţinându-se de la vot. O analiză a Parchetului General concluzionează că modificarea definiţiei abuzului în serviciu încalcă dispoziţiile Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei. Potrivit Ministerului Public, ar putea scăpa de răspundere penală aproape 2.100 de persoane, trimise în judecată în ultimii 4 ani, în dosare cu prejudicii care depăşesc 4 miliarde de lei.