Confidenţialitate

Moderna lucrează la un rapel pentru noua variantă COVID-19

Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunţat că este prematur să planifice o adaptare a vaccinurilor actuale la noua variantă a virusului SARS-CoV-2 – denumită Omicron.

Însă, Moderna a anunțat déjà că va face acest lucru. Mai exact, și-a exprimat intenţia de a dezvolta o doză de rapel specifică variantei COVID-19, detectată în Africa de Sud.

“Mutaţiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare şi de câteva zile avansăm cât mai repede posibil pentru a ne executa strategia de a lupta împotriva acestei variante”, a declarat șeful companiei Moderna. Concret, va dezvolta rapid un candidat vaccin pentru o doză de rapel specifică variantei Omicron.

Anunţul se înscrie într-o strategie de lucru la doze de rapel specifice pentru variantele îngrijorătoare.

Laboratorul german BioNTech, aliat cu Pfizer, a spus că studiază noua variantă şi aşteaptă “cel mai târziu în două săptămâni” primele rezultate ale studiilor care vor permite să se stabilească dacă este capabilă să scape de protecţia prin vaccin.

Potenţial foarte contagioasă şi cu mutaţii multiple, noua variantă provoacă îngrijorare la nivel mondial pe măsură ce se răspândeşte din Africa de Sud, determinând lumea să-şi închidă treptat frontierele cu sudul continentului african.

În Europa, Belgia a depistat un prim caz. Un caz a fost raportat în Hong Kong şi unul în Israel, la o persoană care s-a întors din Malawi.