Modelul certificatului medical pentru recrutare, publicat in Monitorul Oficial

Ministerul Apărării Naționale a publicat în Monitorul Oficial modelul certificatului medical pe care toți tinerii sunt obligați să îl prezinte la recrutare, în cazul unei mobilizări.

Ministrul Mircea Dușa a anunțat că armata va primi bani la rectificarea bugetară.

Potrivit noului formular, tinerii vor trebui să își facă analize pentru a verifica dacă au hepatita B și C. Înainte, aceste analize nu erau necesare. Noile certificate medicale vor fi puse la dispoziția medicilor de familie prin Ministerul Sănătății, doar în caz de nevoie. Aprobarea acestui formular vine în contextul în care în Ucraina au loc confruntări între activiștii proruși și manifestanții proeuropeni.

Președintele Traian Băsescu a explicat , la postul B1 TV , că toate țările membre NATO își verifică potențialul militar, dar că această acțiune nu este una neobișnuită.

Potrivit legii, la declararea mobilizării și a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar devine obligatorie pentru bărbații apți, cu vârste între 20 și 35 de ani.

Pe de altă parte, Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat că Armata va primi bani la rectificarea bugetară şi că mare parte din fonduri vor merge spre înzestrare.

În acest sens, au existat discuții cu fabricile din Cugir pentru viitoare contracte.

Cât despre temerile legate de un conflict militar în Ucraina, Mircea Dușa spune că este vorba doar de ‘un război psihologic în capcana căruia nu trebuie să cădem’ şi că România are sistemul național de securitate asigurat.