Confidenţialitate

Târgul Internațional de Artă București: retrospectiva Daniel Spoerri și expozanții la ediția I

MoBU anunță Târgul Internațional de Artă București, eveniment care va avea loc în perioada 19-28 mai a.c. la Romaero Băneasa. Organizatorii au pregătit un pavilion expozițional complex, multifuncțional, cu 22.000 de metri pătrați la interior și în exterior, din care aproape 5.500 mp sunt spațiu expozițional dedicat exclusiv galeriilor și artiștilor participanți. Joi, 23 martie a.c. la Romaero, MoBU prezintă în avanpremieră presei și a invitaților o simeză cu lucrări augmentate virtual care prefigurează experiența simțurilor, formei și conținutului pe care dorește să o ofere atât publicului larg – se așteaptă între 50.000 și 100.000 de mii de vizitatori – cât și publicului specializat: colecționari, curatori, galeriști și artiști.

Maestrul Daniel Spoerri este artistul invitat căruia MoBU îi dedică locul central cu expoziția sa personală retrospectivă, cu peste 120 de lucrări. Artistul nonagenar de origine română este binecunoscut în lumea artei contemporane, dar mai puțin cunoscut în România; Spoerri a semnat manifestul Noului realism, i-a cunoscut pe Duchamp și pe Man Ray, este inventatorul tablourilor-capcană și al conceptului Eat Art. Publicul din România are șansa de a cunoaște și înțelege, la MoBU, opera unui artist prezent în colecțiile de la MoMA (New York), Tate Modern (London) și Centrul Pompidou (Paris).

 

În ciuda provocărilor specifice unei ediții princeps, MoBU este un eveniment unic și ambițios, care transformă Bucureștiul în capitala artei contemporane din regiune. Prezentăm deopotrivă maeștrii consacrați și invităm publicul să descopere o nouă generație de talente, în special  din Centrul și Estul Europei”, spune Demetra Arapu, directoarea MoBU. Ea adaugă: „A fost dificil să venim cu o ofertă care să răspundă deopotrivă exigențelor elitelor și să ofere, în același timp, o introducere potrivită în artele vizuale contemporane unui public care are nevoie de mai mult context și de o stimularea a apetitului cultural. Sperăm că am reușit ca MoBU să fie locul în care colecționarii și curatorii să găsească următoarea lucrare pentru colecția de care se ocupă.  Și în același timp, am gândit un mix de artă și divertisment care să atragă publicul general, publicul foarte tânăr, elevii și studenții, familiile, în  care experiența nemediată, directă, imersivă, prin intermediul noilor tehnologii, cu lucrările de artă completate de realitate virtuală să devină un punct de atracție și pentru neinițiații de orice vârstă”, încheie Arapu.

Târgul Internațional de Artă București MoBU este cea mai nouă platformă de artă contemporană din zona Europei Centrale și de Est care expune împreună galerii, spații Artist Run, grupări de artiști independenți și artiști emergenți. Necesitatea unui astfel de eveniment vine ca un răspuns ferm adus pieței de artă (în creștere), dar și a unui public nou, avizat, interesat de toate aspectele mainstream din arta momentului dar și din jurul ei. Nu vor lipsi conferințele pe teme actuale din piața de artă, prezentările Artist Talk, performance-urile, arta media sau arta interactivă cu care publicul vizitator va lua contact în perioada 19-28 mai la Romaero Băneasa”, afirmă Mihai Zgondoiu, artist, curator, galerist independent, ambasador MoBU.

De notat că MoBU încurajează și sprijină concret artiștii independenți din România și Republica Moldova care sunt invitați să propună lucrări pentru expoziția de grup intitulată Decolare/Take-Off. Un apel pentru ei este deschis și are termenul limită 31 martie 2023. Propunerile artiștilor trebuie să includă un text nu mai lung de 600 de cuvinte, cu conceptul artistic, o descriere tehnică a lucrărilor cu titlul lucrării, tehnica, anul realizării, dimensiuni și alte precizări considerate necesare de către autor și maxim trei reproduceri foto reprezentative pentru propunere sau linkul către un portofoliu disponibil online, pe social media sau pagină de web.

Biletele s-au pus în vânzare online pe mobu.art

Recomandat de EUROPA FM

MoBU este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.