Confidenţialitate

MNŢR consideră inacceptabile “presiunea şi impunerea cenzurii” în prezentarea unor filme

Muzeul Naţional al Ţăranului Român susţine,într-un comunicat, că nu are calitatea de a cenzura conţinutul unei proiecţii cinematografice care în prealabil a obţinut de la autorităţile competente toate avizele şi certificatele de rating impuse de lege, precizează instituţia.

Precizarea vine în contextul reacţiilor apărute “în mediile de socializare pentru iniţierea unor proteste faţă de prezentarea filmului ‘Soldaţii. Poveste din Ferentari’, la Cinema ‘Muzeul Ţăranului'”, eveniment programat pentru ziua de joi.

Cinema MŢR face parte din reţeaua cinematografică “Europa Cinemas”, “respectând întru totul standardele de calitate în domeniu, difuzând filme europene non-naţionale şi naţionale”.

“În acelaşi timp, conţinutul filmelor distribuite nu reprezintă în mod necesar punctul de vedere al MNŢR, acestea având acordul direct al Centrului Naţional al Cinematografiei”, adaugă comunicatul.

În aceste condiţii, MNŢR “consideră inacceptabilă presiunea şi impunerea cenzurii, dreptul la libera exprimare fiind una din libertăţile fundamentale obţinute de societatea democratică românească”.

Duminică, mai multe persoane cu icoane în mâini şi cântând cântece religioase au întrerupt proiecţia filmului francez “120 BPM”, un incident de care Patriarhia Română s-a delimitat.

Muzeul “îşi menţine aceeaşi opinie pe care a prezentat-o în data de 5 februarie în urma incidentelor care au avut loc în 4 februarie” şi menţionează că, “pentru a preveni noi manifestări nepotrivite”, a fost “solicitat autorităţilor legale sprijinul”.