Mixich: Înmulțirea cazurilor de COVID, de așteptat. Rezultat direct al nerespectării regulilor | AUDIO

Numărul mare de cazuri de infectare este rezultatul direct al nerespectării măsurilor de distanțare socială și era de așteptat, spune Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

El spune că această creștere nu este, deocamdată, consecința deciziei CCR:

Mai degrabă aș pune-o pe seama circulației foarte mari. Am văzut în presă relatări despre evenimente sau locuri unde nu se respectă cele trei reguli. Dacă într-o săptămână, vom vedea o nouă creștere spectaculoasă, putem pune asta pe seama deciziei CCR.

În acest moment, e prea devreme. Dacă ne uităm pe incidența cumulativă în ultimele 14 zile a numărului de cazuri, vedem că tendința de creștere era predictibilă de o perioadă de vreme. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

A două fază a epidemiei în care am intrat este mult mai greu de gestionat de autorități. Ar trebui decise măsuri graduale de restricție la nivel regional, consideră Vlad Mixich:

Bunele practici din alte țări spun că trebuie reintroduse gradual restricții, dar la nivel de regiuni, orașe, județe, unde este cazul, pentru că trebuie atins acel echilibru între sănătatea publică, protejarea sănătății publice și protejarea sănătății economice.

Astfel de măsuri graduale de restricție la nivel regional s-au luat deja în Spania, Portugalia, Australia, SUA. Aceasta este conduita de urmat, dublată de anchete epidemiologice și testare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS