Confidenţialitate

Misiunea Verde: Unde îți petreci timpul în natură în jurul Municipiului Satu Mare | Audio

La Misiunea Verde continuăm seria recomandărilor de petrecere a timpului liber în natură. De data aceasta, am căutat zone naturale aflate la cel mult 30 de minute de Municipiul Satu Mare.

Începem cu Rezervația Naturală Râul Tur, de fapt, unul dintre puținele râuri cu adevărat sălbatice ale României. Imaginați-vă un un coridor verde-albastru, care însumează peste 20 de mii de hectare de luciu de apă, pășuni și păduri. Pe brațele moarte ale Râului Tur pot fi admirați nuferi galbeni, dar și o planta carnivoră, numită otrățelul de baltă. La suprafața apei, otrățelul are flori galbene, delicate. În schimb, sub apă, are un fel de „săculeți” în care prinde insecte acvatice. Râul Tur este foarte apreciat și de pescarii sportivi, în vreme ce de-a lungul anului, iubitorii de păsări pot admira aproape 200 de specii de păsări, cele mai multe acvatice. Printre ele, amintim stârcul roșu, buhaiul de baltă sau lopătarul.

În zonă sunt amenajate și trasee pentru bicicliști și cei care se abat puțin de la drum pot vizita castelele Vécsey sau Perenyi.

La 25 de kilometri de Satu Mare și 10 kilometri de Carei, pe drumul care leagă cele două orașe, se află comuna Moftin. Dacă ajungeți aici, dați o fugă și pe malul Heleșteelor de la Moftinul Mic. O să întâlniți un veritabil paradis al păsărilor de apă, pe care puteți să le admirați pe tot parcursul anului, însă în timpul migrației de primăvară și toamnă, rezervația naturală de la Moftinul Mic e de-a dreptul aglomerată. Așa că nu ar fi rău să vă faceți planuri pentru septembrie-octombrie. Coaliția de ONG-uri numită Rețeaua pentru Natură Urbană  consideră că malurile Someșului din Municipiul Satu Mare ar trebuie să devină arii naturale urbane. De ce? Ne explică Janos Mark Nagy, președintele Societății Carpatine Ardelene din Satu Mare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În multe orașe ale României sunt zone care pot crește calitatea vieții locuitorilor și, implicit, merită protejate. Dacă vreți să aflați mai multe despre ele, căutați pe Facebook “Rețeaua pentru Natură Urbană”. Iar pentru mai multe sugestii de petrecere a timpului liber în natură, indiferent de orașul în care locuiți, puteți accesa cu încredere site-ul saptamanaverde.edu.ro.

Sursa foto: Gazeta de nord-vest