Confidenţialitate

Misiunea Verde: În Marea Neagră se fac plantări cu alge brune | AUDIO

În Marea Neagră se fac plantări experimentale cu alge brune. Acestea fac parte dintr-un proiect al Institutului de Biologie București al Academiei Române.

Din cauza poluării și pierderii habitatului, dar și din cauza unui îngheț neobișnuit de puternic din anii 70, alegele brune din sectorul românesc al Mării Negre s-au împuținat foarte mult mult.

Victor Marin, de la Asociația Parcul Natural Văcărești, a stat de vorbă cu Mirela Moldoveanu, cercetător în cadrul Institutului de Biologie București al Academiei Române.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După ce sunt crescute în laborator, alegele sunt mutate în pepinierele subacvatice aflate între Constanța și Agigea. În timp, algele pot atinge 2 metri și capată aspectul unor tufe (cu mențiunea că alegele NU sunt plante). Când vor fi suficient de multe, vor purifica apa mării, spune Mirela Moldoveanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nu în ultimul rând, pajiștile de alge brune reprezentă și sursa de hrană și adăpost pentru alte alge, pești, scoici, crabi sau creveți. Așadar, inclusiv capturile piscicole ar putea crește pe termen lung, spre bucuria iubitorilor de chefali. Fie că vorbim de oameni sau delfini.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde: