Confidenţialitate

Misiunea Verde cu Mona Nicolici: Marian Jean Marinescu despre planul Uniunii Europene de a interzice motoare cu ardere internă: „Aplicarea lui este foarte complicată, nicio țară nu este pregătită” | AUDIO

Un pachet legislativ important pentru reducerea poluării în țările membre ale Uniunii Europene a ajuns în această săptămână la vot în Parlamentul European.

Este un plan ambițios cu mai multe componente, prin care Uniunea Europeană vrea să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 – comparativ cu nivelurile din 1990 – și să ajungă la emisii nete de gaze cu efect de seră (GES) egale cu zero până în 2050.

Unul dintre proiectele cuprinse în pachetul legislativ spune că din 2035, se interzice vânzarea autoturismelor și a autoutilitarelor noi dotate cu motoare cu ardere internă.

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a explicat la Misiunea Verde că legea finală va fi negociată între Parlametul European și Consiliul Europei. Este o etapă în care se poate ajunge la un compromis, dar în același timp este posibil ca planul Uniunii să sufere foarte multe schimbări.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un sondaj recent făcut în România de The Center for International Research and Analyses la comanda Economedia arată că românii vor mașini electrice și hibride. 88% dintre respondenți au o părere bună despre acestea.

Dacă ar avea fondurile necesare, 34% dintre ei ar cumpăra o mașină hibrid, 24% – un automobil electric, 21% – pe benzină și doar 14% pe motorină, mai spune studiul citat.

Marian Jean Marinescu spune însă că, deși se fac pași concreți pentru dezvoltatea infrastructurii pentru mașinile electrice, România mai are mult până să renunțe la motoarele cu ardere internă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pachetul legislativ propus de Uniunea Europeană pentru reducerea poluării în țările membre a fost gândit în detaliu. S-au luat în calcul inclusiv problemele sociale care pot să apară – oameni care își vor pierde locurile de muncă în fabricile de mașini care funcționează cu motoare cu ardere internă – totuși va fi greu de pus în practică susține europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În săptămânile următoare urmează să fie dezbătute și votate în Parlamentul European și alte componente ale acestui amplu proiect legislativ.