Confidenţialitate

Misiunea Verde, cu Mona Nicolici: Cum se adaptează fermierii din România la schimbările climatice | AUDIO

Atunci cand vorbim despre efectele schimbarilor climatice si agricultura, de cele mai multe ori luăm in calcul doar problemele cu care se confruntă fermierii si agricultorii din cauza creșterii temperaturilor sau a fenomenelor extreme.

De putine ori ne gandim însă că agricultura mondială este responsabilă pentru cel puţin 14% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, mai mult decât industria de transport şi foarte aproape de valorile domeniului industrial.

Creşterea animalelor şi cultivarea principalelor plante precum orezul duc la producerea unei cantităţi foarte mari de metan. Chiar şi simplul arat al terenurilor agricole duce la eliberarea unei cantităţi de dioxid de carbon în aer si sol. Combustibilii fosili şi îngrăşămintele folosite în domeniul agricol eliberează cantităţi mari de carbon, în timp ce activităţile de despădurire sau alte utilizari ale terenurilor agricole afectează capacitatea planetei de a absorbi carbonul.

Așadar, agricultura este una dintre industriile care generează emisii poluante, dar în același timp este ramura cea mai expusă riscurilor schimbărilor climatice. Ultimele studii arată că, pentru fiecare grad Celsius în creștere a temperaturii, producția globală de grâu se reduce cu 6%. Se estimează, in acelasi timp că, suprapășunatul a dus la degradarea a 20% din pajiștile lumii și astfel productivitatea agricolă s-a redus, iar vulnerabilitatea fermierilor la criza climatică a crescut.

Cum înțeleg însă fermierii români schimbările climatice și care este nivelul lor de conștientizare privind impactul pe care il are activitatea lor asupra climei?, a încercat să afle Mona Nicolici de la Malina Petrescu Mag, conferențiar la Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului din cadrul Universității Babes Bolyai si cercetator asociat la Universitatea din Liege.

În urma unui studiu la care au participat mai mulți fermieri, aceasta spune că aproape 90% dintre ei au declarat că și-au modificat sezonul de însămânțare ca măsură de adaptare la schimbările climatice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde:

PODCAST
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.