Confidenţialitate

Misiunea Verde, cu Mona Nicolici: Cum ne afectează sănătatea artificiile folosite în exces de sărbători | AUDIO

A venit luna decembrie, luna sărbătorilor de iarnă, a cadourilor, dar și a spectacolelor aviatice de 1 decembrie. Cea mai frumoasă luna din an, spun multi romani, care abia așteaptă să vadă avioanele, elicopterele, tancurile si mașinile blindate, fara de care, ziua națională parcă nu mai are același farmec.

Ei bine, anul acesta, pentru bucuresteni, 1 decembrie a fost o zi cu aer mai puțin poluat, pentru ca n-am mai avut avioane si elicoptere pe cer si astfel, dacă nu v-ați gandit, am scapat de cateva sute de tone de dioxid de carbon emis in aer. Am inhalat însă valurile de fum lansate prin țevile de eșapament ale tancurilor si transportoarelor blindate, care polueaza cam de 10 ori mai mult decat un 4×4. Urmează… spectacolul petardelor și a artificiilor.

Prin București au început deja primele “trageri”, care vor culmina cu un bombardament în toată regula în noaptea de Revelion. Așa se întâmplă de an de an și problema nu o reprezintă nu doar spectacolele organizate de autoritățile care apelează la firme specializate. Problemă e că bucureștenii folosesc mult mai multe materiale pirotehnice decât cele folosite în spectacolele organizate de primării în noaptea de Revelion.

Pe lângă pericolul de accidentare, artificiile și petardele folosite în exces dăunează și ele mediului. Sau, mai corect, dauneaza oamenilor. Invariabil, senzorii care monitorizează calitatea aerului detectează o creștere semnificativă a particulelor fine din aerul Bucureștiului la început an. Spectacolele de artificii eliberează un cocktail toxic de chimicale – pulberi fine care, printre altele, conțin fosfor, sulf si metale grele. În funcție de condițiile meteo, pot rămâne în aer chiar și câteva zile.

Mai devreme sau mai târziu, pulberile toxice se așează și pot ajunge în râuri sau lacuri, poluându-le. Nu in ultimul rand, artificiile creează și foarte multe deșeuri de plastic, sub forma ambalajelor și a tuburilor în care este încărcat amestecul exploziv și care, de cele mai multe ori raman pe străzi.

Pentru animale, domestice, dar si sălbatice, artificiile din noaptea de Revelion sunt un coșmar. Multe pur și simplu fac infarct de frică. Victor Marin, de la Asociația Parcul Natural Văcărești, a stat de vorbă cu Oana Vasiliu, medic veterinar la Clinica Visul Luanei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ca să nu sufere animelele de companie, unii proprietari se pregătesc cu atenție pentru perioada sărbătorilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Nu în ultimul rand, păsările cad si ele prada artificiilor si materialelor pirotehnice. Anul trecut, pe 1 ianuarie, au fost găsite sute de păsări moarte pe străzile Romei, din cauza focurilor de artificii. În teorie, legislația românească permite folosirea și comercializarea materialelor pirotehnice de mare putere doar de și către persoane sau firme autorizate. Realitatea este cu totul alta și, anual, Poliția ridică sute de tone de petarde și artificii comercializate ilegal.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde:

PODCAST
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.