Confidenţialitate

Misiunea Verde, cu Mona Nicolici: Cum a devenit orașul finlandez Lahti capitala verde a Europei

În 2016, sub conducerea Fondului finlandez pentru inovare, Sitra, Finlanda a fost prima țară din lume care a pregătit o foaie de parcurs națională privind economia circulară. Documentul a oferit un plan de trecere a țării de la un model de economie liniară de tipul “producem-cumpărăm-folosim-aruncăm”, la unul care protejează resursele și elimină deșeurile de-a lungul lanțurilor valorice.
Economia circulară este un model de producție și consum care implică reutilizarea, repararea, renovarea, folosirea în comun, reciclarea materialelor și a produselor existente, cât mai mult timp posibil, pentru a se prelungi ciclul de viață al produselor. Scopul final este reducerea emisiilor de carbon, ceea ce înseamnă și reducerea deșeurilor, adică a gropilor de gunoi care sufocă toate resursele vitale pentru omenire – pământul, aerul și apa.
Foaia de parcurs s-a dovedit a fi un instrument puternic de schimbare a culturii acestei țări. Pentru că, la crearea ei au fost implicați oameni de la toate nivelurile societății.
Astăzi, Finlanda numără beneficiile acțiunii sale în economia circulară în noi locuri de munca, în creștere economică, dar și un grad de sănătate crescut pentru cetățenii săi. Se poate lăuda, de asemenea, cu cel mai mare număr de cursuri de învățământ superior din lume, în economia circulară.
Iată ce a povestit pentru Misiunea Verde, Pekka Timonen, primarul orașului Lahti, capitala verde europeană a anului 2021.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În 2001, 9 municipalitati din regiunea Salpakierto, inclusiv orasul Lahti, au pus la dispozitie 70 de hectare de teren, pe care s-a construit un Centru public de colectare si reciclare a deseurilor municipale, care deservește aproape 200 de mii de locuitori din zona. Cele 100 de mii de tone de deseuri care se aduna aici, anual, sunt transformate apoi, cu ajutorul unor mici fabrici construite in incinta Centrului sau in apropiere, in biogaz, combustibili, asfalt sau alte materiale pentru constructii, compost bio pentru agricultura sau gradinarit. Centrul de colectare si reciclare Kujala livrează inclusiv apa curata, obtinuta prin procesul de geo tubing, companiei municipale de distributie a apei. Tot ce vezi aici este o adevarata simbioza,  care da gunoiului colectat  valoare economica pentru comunitate, intr-un model de business public, profitabil. Astazi, în Lahti, nu mai exista gropi de gunoi, iar 99% din deseurile municipale sunt fie reciclate, fie reutilizate. Din pacate, dezbaterile politice pe acest subiect, tin lumea pe loc.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.