Confidenţialitate

Misiunea Verde cu Mona Nicolici: Ce trebuie să faceți când găsiți un pui de pasăre căzut din cuib | AUDIO

În următoarea perioada se anunță furtuni în mai toată țara, iar din această cauză este posibil ca mulți pui de pasăre să cadă din cuib. Și, s-o recunoaștem, primul nostru instinct este să îi salvăm.

Doar că expresia „drumul către Iad e pavat cu bune intenții” se potrivește de minune în această situație. Medicii veterinari și biologii spun ca puii căzuți din cuib nu au nevoie să fie salvați. Cel putin, nu în sensul în care ne imaginam noi.

De cele mai multe ori, părinții continua să îi hrănească și dacă au căzut din cuib. Fără a pune la îndoială bunele intenții, în mod frecvent, oamenii care “salvează” puii de pasăre nu fac altceva decât să îi răpească și să le ia, astfel, sansa la supraviețuire.

Tocmai de aceea, mai ales în cazul puilor foarte mici, cel mai indicat este să îi punem înapoi în cuib. Dacă se poate. Dar cum acest lucru nu este întotdeauna posibil, iata câteva sfaturi practice despre cum să procedam dacă găsim un pui de pasare căzut din cuibul părintesc. Medicul veterinar Oana Vasiliu de la Fundația Visul Luanei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Desigur, dacă puiul șchioapătă, ține aripa într-o parte, e murdar de sânge sau are orice alte problemă vizibilă, trebuie să cereți sfatul specialiștilor. Pe lângă Visul Luanei, asociație cu sediul în București, mai puteți apela la Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice din Focșani, la Milvus Group din Târgu-Mureș, la cabinetul InoVet din Piatra-Neamț sau la Facultatea de Farmacie Veterinară din Cluj-Napoca.

Dacă nu aveți cum să duceți puiul la oricare dintre clinicile menționate, măcar dați un telefon și o să primiți sfaturi utile care vor crește șansele de supraviețuire ale păsării. Altfel, dacă puiul nu are vreo problemă evidentă, nu interveniți. Dacă nu îl hrănesc proprii părinți, îl vor hrăni alte păsări.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Dacă vreti să aflați mai multe lucruri interesante despre salvarea puilor de pasare, găsiți interviul integral cu Oana Vasiliu pe site-ul Asociației Parcul Natural Văcărești, la secțiunea Podcast.

Foto: Fabrizio Frigeni/Unsplash