Confidenţialitate

Misiunea Verde cu Mona Nicolici: Avioanele vechi, scoase din uz, devin săli de conferințe sau brelocuri, iar uniformele echipajului de zbor se transformă în genți

V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă cu avioanele sau cu uniformele echipajului de zbor, care s-au învechit și nu mai pot fi folosite? Ei bine, câteva persoane inventive au găsit idei prin care să le recicleze.

De exemplu, din salopetele vechi ale mecanicilor și echipei de intreținere ale companiei aeriene japoneze All Nipon Airways se produc genți sau sacoșe de culoare albastră. Ideea a venit de la un muncitor de la mentenanță care a vrut să ajute compania aeriană la care lucrează să fie mai responsabilă cu mediul.

Echipajul ANA este format din aproximativ 3.000 de persoane, iar compania aeriană scoate din uz aproximativ 300 de piese de îmbrăcăminte de lucru în fiecare an.

În Coasta de Fildeș, un antreprenor a venit cu o altă idee. A cumpărat o colecție de 11 avioane vechi și are planuri mari pentru ele. Vrea să le transforme în „săli de conferințe sau restaurante, și chiar în dormitoare de lux”, spune el.

“Le putem modifica cu ușurință – cabinele au izolație și cu puțin aer condiționat ar putea funcționa foarte bine.”, explică antreprenorul care și-a adus avioanele pe șantierul companiei sale de închiriere de mașini de construcții, la aproximativ 30 de kilometri de capitala economică a Coastei de Fildeș, Abidjan.

De asemenea, omul de afaceri, folosește scaunele din avioane pe stadionul echipei de fotbal pe care o deține. Compania germană Aviation are și ea o idee de reciclare a avioanelor, transformă învelișul exterior al acestora în brelocuri. Fiecare breloc spune poveste avionului din care a fost făcut.

De exemplu, pe eticheta brelocului sunt trecute informații precum: locul unde a fost construit avionul și data la care a efectuat primul zbor sau ultimul zbor.