Confidenţialitate

Misiunea Verde | Beatrice Mahler despre efectele poluării asupra sănătății: “Statul nu investește în cercetare” | AUDIO

Poluarea atmosferică joacă un rol semnificativ în creşterea numărului de cazuri de adeno-carcinom pulmonar, cel mai frecvent tip de cancer de plămâni la nivel global, arată un nou studiu.

Numărul nefumătorilor care suferă de cancer pulmonar este, de asemenea, în creștere și tot poluarea aerului este factorul important- spune și Agenția privind cancerul din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. Cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată este estimat, la nivel mondial, a fi a cincea cea mai mare cauză de deces.

Cercetătorii estimează că în anul 2022, aproape 200.000 de cazuri de adeno-carcinom pulmonar pot fi atribuite expunerii la particulele fine din aer PM 2,5. Cele mai mari incidenţe ale cancerului asociat poluării se regăsesc Asia de Est, în special în China, unde poluarea atmosferică a crescut constant în ultimele decenii.

Dar, în prezent, 99% din populaţia lumii trăieşte în zone în care calitatea aerului nu îndeplineşte standardele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii , ceea ce face ca riscul de cancer pulmonar să fie mai mare decât oricând. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog, a explicat la Misiunea Verde care este situația în România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

România este în mod constant încadrată în topul țărilor europene cu cel mai poluat aer, iar orașele Iași, București și Ploiești au cele mai multe probleme. Deși țara noastră a fost chemată de mai multe ori în instanță pentru încălcări grave ale legislației de mediu, autoritățile susțin, în cele mai multe cazuri, că la stațiile de măsurare nu sunt înregistrate depășiri la principalii indicatori.

Orașul Ploiești, de pildă, a fost în mod constant foarte sus în topul celor mai poluate orașe din țară, iar locuitorii simt foarte des, atât ziua, cât și noaptea, mirosuri înțepătoare care persistă ore întregi. Însă până acum nu s-a găsit nicio soluție.

Bucureștiul este și el unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, iar cele mai mari surse ale poluării sunt traficul și încălzirea rezidențială. Odată ce temperaturile scad sub 10 grade Celsius, apar depășiri substanțiale la pulberile în suspensie, PM 2,5 și PM10, în cele mai multe zone ale orașului. Într-un raport recent, Asociația Ecopolis arată că, dacă vorbim de pulberi, valorile foarte mari apar în special în zonele periferice ale Capitalei, acolo unde există de obicei și sisteme de încălzire individuale, multe utilizând combustibili solizi.

Cantităţile mari de pulberi emise, combinate cu inversiunea termică si ceaţa – fenomene frecvente în anotimpul rece – duc la formarea SMOG-ului – un cocktail de poluare care provoacă afecţiuni populaţiei, cu costuri enorme de sănătate, spune Oana Neneciu, director executiv Ecopolis.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Bucureşti este capitala europeană cu cel mai mare cost social asociat poluării: 3.004 euro/cap de locuitor, iar oficial, 29.000 de români mor prematur, anual, din cauza poluării. Din păcate, specialiștii spun că incidența îmbolnăvirilor cu cancer va crește în condițiile schimbărilor climatice.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde:

PODCAST
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: INQUAM /George Călin